breaking news Νέο

Δυναμικές οι κινητοποιήσεις των αγροτών στην Ημαθία - Ψήφισμα σε Αντιπεριφέρεια Ημαθίας και ΕΛΓΑ

  • Δυναμικές οι κινητοποιήσεις των αγροτών στην Ημαθία - Ψήφισμα σε Αντιπεριφέρεια Ημαθίας και ΕΛΓΑ
  • Δυναμικές οι κινητοποιήσεις των αγροτών στην Ημαθία - Ψήφισμα σε Αντιπεριφέρεια Ημαθίας και ΕΛΓΑ
  • Δυναμικές οι κινητοποιήσεις των αγροτών στην Ημαθία - Ψήφισμα σε Αντιπεριφέρεια Ημαθίας και ΕΛΓΑ
  • Δυναμικές οι κινητοποιήσεις των αγροτών στην Ημαθία - Ψήφισμα σε Αντιπεριφέρεια Ημαθίας και ΕΛΓΑ
  • Δυναμικές οι κινητοποιήσεις των αγροτών στην Ημαθία - Ψήφισμα σε Αντιπεριφέρεια Ημαθίας και ΕΛΓΑ
  • Δυναμικές οι κινητοποιήσεις των αγροτών στην Ημαθία - Ψήφισμα σε Αντιπεριφέρεια Ημαθίας και ΕΛΓΑ

Σε κινητοποιήσεις συμβολικού χαρακτήρα, που στόχο έχουν να αναδειχθούν τα διαχρονικά προβλήματα των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων και να βρεθούν λύσεις, ώστε να μην κλονιστεί η επισιτιστική ασφάλεια της χώρας, προχώρησαν οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας.

Χθες Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη κινητοποίηση μελών του Αγροτικού Συλλόγου γεωργών Δήμου Αλεξάνδρειας ως ένδειξη διαμαρτυρίας, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για την ενίσχυση του εισοδήματός τους.

Οι αγρότες αρχικά συγκεντρώθηκαν στα Καβάσιλα και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στη Βέροια, πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία στην οδό Μητροπόλεως και επέδωσαν ψήφισμα στον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, Κώστα Καλαϊτζίδη. Το υπόμνημα στον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, επέδωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας Γιώργος Διαμαντόπουλος. Στη σύντομη κουβέντα ο αντιπεριφειάρχης διαβεβαίωσε τους αγρότες ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα των αγροτών στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως έχει πράξει πολλές φορές και στο παρελθόν, σεβόμενος τη δεινή οικονομική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες της περιοχής.

Το υπόμνημα αναφέρει:

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τους λόγους που σήμερα ο αγροτικός κόσμος της Ημαθίας, βρίσκεται σε αναβρασμό και έχει ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις. Η νέα ΚΑΠ οδηγεί σε οικονομική εξαθλίωση τους επαγγελματίες αγρότες μειώνοντας συνεχώς το ποσό των επιδοτήσεων και ζητώντας παράλληλα να τηρούνται κανόνες, πολλοί εκ των οποίων είναι παράλογοι. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τις κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη την Ευρώπη.

Υπάρχει ελλιπή ενημέρωση των αγροτών για τη ΚΑΠ και σίγουρα ελλιπή ενημέρωση των ανθρώπων που επέλεξαν τους κανόνες της ΚΑΠ για τη χώρα μας, όσον αφορά καίρια ζητήματα, όπως οι χειμερινές εργασίες και ο προγραμματισμός της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου.

Είναι ευρέως γνωστό ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι αναχρονιστικός, είναι αίτημα διαχρονικό η αναπροσαρμογή του κανονισμού του, αντιλαμβανόμαστε όμως ότι κάτι τέτοιο δε θα γίνει στο μέτρο που επιθυμούν οι αγρότες αλλά θα γίνει παρά μόνο σε κάποια ζημιογόνα αίτια με αποτέλεσμα πάλι σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπάρξουν αναπόφευκτα καταστροφές, που δε θα καλύπτονται από τον κανονισμό.

Ζητούμε λοιπόν τη ριζική αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Δίχως αυξήσεις στις καταβολές των αγροτών προς τον οργανισμό.

Στην Ημαθία οι καλλιεργητές Αραβόσιτου δε γνωρίζουν σίγουρα αν θα λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση για αυτό το ευρέως καλλιεργούμενο προϊόν, ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας έχουν γίνει οι ανάλογες επίσημες ανακοινώσεις, εύκολα λοιπόν καταλαβαίνει κανείς τον προβληματισμό των παραγωγών.

Το κόστος της παραγωγής των προϊόντων μας, το οποίο είναι συνδεδεμένο με όλα τα παραπάνω, εκτινάσσεται σε ύψη απαγορευτικά για τη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας, ζητούμε λοιπόν τη στήριξη της πολιτείας με συνέχιση της επιστροφής φόρου του diesel κίνησης και άλλων μέτρων στήριξης του εισοδήματος μας στις δυσμενείς συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας η οποία είναι επιρρεπής σε πολέμους και κρίσεις έστω και αν βρίσκονται πολύ μακριά από τα σύνορα της χώρας μας.

Είναι ακόμη πολλά ζητήματα, κάποια διαχρονικά, κάποια επίκαιρα, τα οποία χρειάζονται λύσεις, κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, δυστυχώς για ακόμη μια φορά βλέπουμε έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού γύρω από την αγροτική παραγωγή.

Εμείς θα είμαστε σε απεργιακή κινητοποίηση, θα είμαστε εκεί που θα αποφασίσει ο αγροτικός κόσμος του Δήμου Αλεξάνδρειας, περιμένουμε και από εσάς ανάλογες κινήσεις στο πεδίο της αρμοδιότητάς σας.»

 

Στη συνέχεια οι αγρότες κατευθύνθηκαν στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ και συνομίλησαν με τη Διευθύντρια του ΕΛΓΑ, κ. Παππά, στην οποία επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Το υπόμνημα επέδωσε εκ μέρους όλων των αγροτικών συλλόγων που το συνυπογράφουν ο Πρόεδρος του Α.Σ. Μαρίνος Αντύπας Τάκης Τζιουλάκος.

Συνυπογράφουν: Α.Σ. Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», Α.Σ. Ημαθίας, Α.Σ. «Πιερίων» Ημαθίας, Α.Σ. Κρύα Βρύση ΟΜΟΝΟΙΑ, Α.Σ. «ΕΝΟΤΗΤΑ», Επιτροπή Αγροτών Ροδοχωρίου, Επιτροπή Αγροτών Αγγελοχωρίου, Αγροτικός Σύλλογος Βέροιας, Αγροτικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας.

Το Υπόμνημα που επιδόθηκε στη Διευθύντρια του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ αναφέρει:

«Πραγματοποιούμε σήμερα αγωνιστική κινητοποίηση στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια, λόγω της ακολουθούμενης πολιτικής όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων που στα πλαίσια υλοποίησης της ΚΑΠ της ΕΕ, μας αφήνει απροστάτευτους από τα καιρικά φαινόμενα.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ημαθίας και της Πέλλας, βρισκόμαστε σε απόγνωση καθώς, έχουμε υποστεί μεγάλη μείωση του εισοδήματος μας από την μειωμένη παραγωγή που προήλθε από διάφορα φυσικά φαινόμενα όπως: παγετός, χαλάζι, άκαιρες και υπερβολικές βροχοπτώσεις.

Παρά τις δεσμεύσεις της Διοίκησης του ΕΛΓΑ και του ΥΠΑΑΤ, για έγκυρη και έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων, γινόμαστε μάρτυρες πολύμηνων καθυστερήσεων αλλά και άδικων σε πάρα πολλές περιπτώσεις πορισμάτων που έχουν εκδοθεί και σε λίγα μόλις χωριά των δυο νομών.

Ακόμη, ζημιές, όπως η ακαρπία σε κεράσια, βερίκοκα, δαμάσκηνα κ.ά. όπως επίσης το ιώδιο στα αμπέλια, το φουζικλάδιο στα μήλα δεν αναγνωρίζονται και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, παρά τα τσουχτερά ασφάλιστρα παραγωγής που καταβάλουμε.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μικρότερες αποζημιώσεις, που ανοίγει διάπλατα το δρόμο για είσοδο ιδιωτικών εταιρειών στον ΕΛΓΑ.

Διεκδικούμε:

- Την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων.

- Την καταβολή αποζημίωσης σε δενδρώδεις καλλιέργειες εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής από την ακαρπία.

- Καταβολή αποζημίωσης για όλα τα προιόντα που επλήγησαν από μύκητες όπως η μονίλια τα ροδάκινα, το ωίδιο στα αμπέλια, φουζικλάδιο στα μήλα, ασθένειες οι οποίες ήταν αποτέλεσμα των άκαιρων και υπερβολικών βροχοπτώσεων των μηνών Μαίου – Ιουνίου.

- Συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών με την αποζημίωση.

- Πλήρη στελέχωση του ΕΛΓΑ με μόνιμο και επιστημονικό δυναμικό, τεχνολογικό εξοπλισμό και μέσα μετακίνησης.

- Να παρθούν μέτρα αντιπαγετικής – αντιχαλαζικής προστασίας της παραγωγής. Έργο υποδομής για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, πυρκαγιών κ.ά.

Αγωνιζόμαστε

Για δημόσιο φορέα ΕΛΓΑ με πλήρη κρατική χρηματοδότηση που θα αναγνωρίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.»


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής