breaking news Νέο

Πρόεδρος σε τι κόμμα - Γράφει ο Γιώργος Κακαφίκας

Πρόεδρος σε τι κόμμα - Γράφει ο Γιώργος Κακαφίκας

Τελικά υπάρχει ηγετική ομάδα δίπλα στον πρόεδρο ή μία παρέα από αυλοκόλακες που δεν φέρνουν αντίρρηση σε ότι λέει; Προσπαθήσανε   να τον προστατεύσουν για να αποφύγει ατοπήματα -επικοινωνιακά ή πολιτικά -, βοηθήσανε στην προσαρμογή του στην Ελληνική πραγματικότητα; Όταν φεύγεις από παιδί , ενηλικιώνεσαι σε ξένη χώρα αποκτάς την κουλτούρα της ,άλλον τρόπο σκέψης ,άλλη ανάλυση της πραγματικότητας , άλλη αντιμετώπιση της καθημερινότητας.

Ήρθε ξαφνικά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , μπήκε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας σε μη εκλόγιμη θέση , και σε 3 μήνες έγινε πρόεδρος του .Παγκόσμιο φαινόμενο , για το βιβλίο Γκίνες  . Εξηγήσαμε πολλές φορές ότι δεν τον εμπιστεύτηκαν τα μέλη επειδή αξιολόγησαν τις ικανότητες του ,- αφού ήταν παντελώς άγνωστος-, παρά αποδοκίμασαν τις φραξιονιστικές ομάδες που λειτουργούσαν το προηγούμενο διάστημα. Αναφέραμε ότι προτίμησαν τον άγνωστο που μπορεί να τους έδινε κάποια ελπίδα , από τους γνωστούς που δεν είχαν καμία. Και πιστέψαμε από την επόμενη μέρα θα ξεκινούσε μία μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης του κόμματος . Θα αναλύσει τα λάθη , τις αδυναμίες των προηγούμενων χρόνων που μας οδήγησαν στην εκλογική συντριβή του Μαίου και Ιουνίου του 2023.Ορισμένοι από την επομένη μέρα έδειξαν τις προθέσεις τους που μόνο η ανασυγκρότηση του κόμματος δεν τους ενδιέφερε παρά μόνο η επικράτηση τους. Και όταν την «έχασαν» έπεσαν σ’ ένα σοβαρό ολίσθημα να πυροβολούν το κόμμα από τα πετσωμένα κανάλια που τους έδωσαν «στασίδι» . Έδειξαν ακόμα πόσο αφελείς ήταν αφού έγιναν γυρολόγοι στα κανάλια για να ξερνάνε όση χολή διέθεταν , τους χρησιμοποίησαν για να διατηρήσουν το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και μετά τους πέταξαν σαν «στημένες λεμονόκουπες». Ποιος νοιάζεται σήμερα γι’ αυτούς , ποιος τους καλεί και προφανώς γιατί αφού έγινε η δουλειά τους;;Στελέχη να σου πετύχουν , και περίμενε η κοινωνία την ανάταξη της απ’ αυτούς!!

Αυτοί φύγανε ,- προσθέτοντας άλλη μία ανέντιμη πράξη στην «φαρέτρα» τους κρατώντας τις έδρες που με την σημαία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκλέχτηκαν -.Όμως πέρα από την «ανεντιμότητα τους» ,δεν μπόρεσαν να παρασύρουν κόσμο να τους ακολουθήσουν .Η μεγάλη πλειοψηφία που  μπορεί να τους ψήφισε στις εσωκομματικές εκλογές δεν τους ακολούθησε μένοντας στο κόμμα για να δώσουν με τους υπόλοιπους την μάχη της ανάκαμψης.

Και το ερώτημα που αιωρείται :μπήκαν οι βάσεις για την ανάκαμψη ,απόκτησε την επαφή με την κοινωνία το κόμμα; Έγιναν προσπάθειες να επανέλθουν οι παρασυρμένοι που αποχώρησαν ή ενεργοποιήθηκε ένα μεγάλο κομμάτι που αδρανοποιήθηκε;  Κατηγορηματικά όχι. Μα θα πει κάποιος δεν είναι νωρίς να φανεί η ανάκαμψη; ΟΧΙ. Ούτε τα πρώτα σημάδια φάνηκαν. Η νέα ηγεσία πάντα δίνει μια νέα πνοή , έναν νέο αέρα. Δεν μπορεί να επικαλεστεί κάποιος την περιδίνηση που πέρασε το κόμμα με τις αποχωρήσεις και την εσωστρέφεια που προκάλεσαν .Ίσα ίσα «βοήθησαν» οι αποχωρήσαντες  με την πραχτική τους ,την συμπεριφορά τους .Δεν  έδειξαν καμία ανοχή στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο , τον αμφισβήτησαν από την επόμενη ακόμη μέρα και μάλιστα με ακραίους και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς. Περισσότερο ανακούφιση ένοιωσε ο κόσμος της αριστεράς γιατί ξεκαθάρισε η «γάγγραινα» που βασάνιζε το κόμμα τα προηγούμενα χρόνια .Και περίμενε αυτός ο κόσμος να δει να χτίζεται ένα σύγχρονο κόμμα της αριστεράς που θα μπει μπροστά για την επίλυση των προβλημάτων του. Και τι είδε;;Αντί ομαδοποιήσεις και φραξιονισμούς είδε επικοινωνιακές «φωτοβολίδες», ένα κόμμα να εξελίσσεται σε «χυλό»!!!Επικοινωνία , επικοινωνία, επικοινωνία…..!!! Με κεντρικό άξονα και αποκλειστικότητα τον πρόεδρο…

Δεν αντιλέγει κανείς ότι πρέπει να ενισχυθεί το προφίλ του, να εκπροσωπεί με καλλίτερους όρους το κόμμα , όμως υπάρχουν κάποια όρια που άμα τα υπερβείς  όχι μόνο φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα , αλλά δείχνου και μία αλλαγή πορείας!!Δύο φορές απευθύνθηκα στον πρόεδρο ανοιχτά , στον ίδιο και σε άλλα στελέχη επισημαίνοντας παρατυπίες , υπερβολές ,πραχτικές έξω από τις αρχές της αριστεράς ,όπως η τοποθέτηση του στην Κ.Ε για 5η φάλαγγα ,η άγνοια του καταστατικού , οι ξαφνικές επισκέψεις σε χώρους παρακάμπτοντας τις οργανώσεις ,η υπερβολική έκθεση στα σόσιαλ μίντια με αυτοπροβολές , η δημοσιοποίηση του δανείου  που δόθηκε για την διευκόλυνση των κομματικών ΜΜΕ, η συνεχή έκθεση της προσωπικής του ζωής  -με την προβληματική εικόνα να τρώει η σκυλίτσα την τούρτα – και πολλά άλλα που αναφέρονται στα δύο άρθρα. Και σαν κερασάκι στην «τούρτα» ήρθε και η συνεδρίαση της Κ.Ο  ένα τριήμερο στις Σπέτσες .Όλες οι κινήσεις μέχρι τώρα δείχνουν ότι οι προσπάθειες μας δεν επικεντρώνονται στην βελτίωση της λειτουργίας του κόμματος , στην ενίσχυση των οργανώσεων ώστε να γίνουν το  κόμμα  μέσα στο χώρο τους, να μπορέσουν να επεξεργαστούν και προωθήσουν τα τοπικά προβλήματα. Περισσότερο γίνονται κινήσεις εντυπωσιασμού  ,επικοινωνιακού  χαρακτήρα για την ανάδειξη του ηγετικού προφίλ του προέδρου. Ποιος αμφισβητεί ότι η ενημέρωση των οργανώσεων θα μείωνε την αξία της παρέμβασης του στους συγκεκριμένους χώρους .Ίσα-ίσα το αντίθετο . Μη μας διαφεύγει η θεμελιακή αρχή , ότι δεν μπορεί να υπάρξει αριστερά χωρίς ένα δυνατό κόμμα γειωμένο στην κοινωνία .Δεν κατάλαβα ακόμη γιατί  ο Τσίπρας είχε κάνει το μισό βήμα το 2019 ,-το είχα επισημάνει σε παρέμβαση μου -,όταν άνοιξε το κόμμα αλλά δεν πήρε τα «κλειδιά» από τους άλλους που αντιδρούσαν σ’ αυτό το άνοιγμα και είδαμε τις συνέπειες .Ήθελε να χτίσει το καινούργιο με παλιά υλικά!

Άρα το βασικό ,το πρωταρχικό  είναι να ανεβεί η λειτουργία του κόμματος , να αποκτήσουν τα όργανα την ανάλογη ευθύνη και αξία , να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Αυτό θέλουμε .Να ενισχύσουμε την συλλογικότητα και όχι να εξοκείλουμε στην « αρχή ενός ανδρός»!!Οι κινήσεις μέχρι τώρα στοχεύουν σ’ αυτόν τον σκοπό; Θα επαναλάβω :δυστυχώς όχι!!Και οι ευθύνες επιμερίζονται και στα καθοδηγητικά όργανα και στον πρόεδρο.

 

Και ερχόμαστε στην αψυχολόγητη και άκαιρη απόφαση να  συνεδριάσει η Κ.Ο στις Σπέτσες. Αντιληφθήκατε ότι δημιουργήθηκε ένας διχασμός και συνάμα αποπροσανατολισμός στον κόσμο του κόμματος. Καταφέρατε  πάλι να αλλάξετε την ατζέντα και να γίνονται οι αντιπαραθέσεις γιατί στις Σπέτσες κλπ. Από την μια οι «Ηρακλής του στέμματος» κατακεραυνώνουν τους άλλους που διαφωνούν και η κυβέρνηση «τρίβει» τα χέρια της. Να μπούμε λίγο στην ουσία .Το κόμμα έχει τα όργανα που επεξεργάζονται τα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία και προτείνει τις λύσεις .Έχει τα βοηθητικά τμήματα και τους τομείς που σ’ αυτά πέφτει το βάρος της επεξεργασίας και των προτάσεων. Οι τομείς και τα τμήματα επανδρώνονται από εξιδεικευμένο επιστημονικό προσωπικό που έχει άμεση σχέση με το αντικείμενο τους. Τα τμήματα δίνουν τις προτάσεις στα όργανα αυτά τα επεξεργάζονται ,βγάζουν τις αποφάσεις που προτείνονται για την υλοποίηση τους. Δεν κατάλαβα , τώρα θα αντιστρέψουμε την ροή ,θα αλλάξουμε τους όρους καθοδήγησης , θα τους αντικαταστήσουμε με όρους διοίκησης μιας επιχείρησης ;Το κόμμα είναι ένας ζωντανός οργανισμός  που στόχο έχει το πρόγραμμα του , οι θέσεις του να γίνουν πλειοψηφικές στην κοινωνία. Είναι δομημένο οργανωτικά από την κορυφή μέχρι την βάση με τρόπο να εξασφαλίζεται η συλλογική του λειτουργία , να συμμετέχουν όσο γίνεται περισσότεροι στην επεξεργασία των αποφάσεων με κατανεμημένες τις ευθύνες σε κάθε επίπεδο .Ξεκινάμε από το συνέδριο που είναι το ανώτερο όργανο που χαράζει την πορεία , αποφασίζει για το πρόγραμμα, περνάμε στην Κ.Ε που αρμοδιότητα της  είναι ο έλεγχος υλοποίησης των αποφάσεων του συνεδρίου και από την μεριά της ορίζει την ταχτική μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της. Στο ενδιάμεσο διάστημα την ευθύνη έχει η Π.Γ.Η κοινοβουλευτική ομάδα δεν χαράζει την πολιτική .Είναι ένας σοβαρός τομέας δουλειάς στο κοινοβούλιο με την κύρια ευθύνη του νομοθετικού έργου .Δεν μπορεί να συνεδριάσει μακριά από τον φυσικό της χώρο. Δεν μπορεί να θεωρηθεί μια καινοτομία , ή νέο μοντέλο οργανωτικής λειτουργίας. Στις διοικήσεις των επιχειρήσεων  μπορεί να ενδείκνυνται νέοι τρόποι για να ανεβάσουν τις επιδόσεις τους να καλύψουν τα πλάνα τους τα χρηματοοικονομικά , όμως στα κόμματα και κυρίως τα αριστερά είναι πολύ μακριά από τις αρχές τους.

 Βάλτε τέλος σ’ αυτόν τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας. Το κόμμα πρέπει να καθοδηγείται και όχι να διοικείται . Ασχοληθείτε με την χάραξη της πολιτικής , τα ανοίγματα που πρέπει να γίνουν στην κοινωνία , τις συμμαχίες που πρέπει να χτιστούν, να αποκτήσει στενούς δεσμούς με την κοινωνία .Περπατάτε στα σίγουρα και αφήστε τις καινοτομίες για…μετά! Ο χρόνος στενεύει ασφυκτικά. Μην ξεκινήσει νέος κύκλος εσωστρέφειας ,με ανεξέλεγκτα αποτελέσματα .Οι «αποστάτες» καραδοκούν για να εκμεταλλευτούν όποια χαραμάδα ανοίξει!!Καιρός να στρέψετε όλη την προσοχή σας πως θα βοηθήσετε τις οργανώσεις για να ανταποκριθούν στο ρόλο τους. Για να αποφύγουμε τα «ραντεβού στα γουναράδικα».

 

Γιώργος Κακαφίκας

Βέροια.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής