breaking news Νέο

Αραμίς Φουέντε Ερνάντες : «Ο αποκλεισμός είναι η μακροβιότερη και πιο απάνθρωπη πράξη οικονομικού πολέμου που έχει διαπραχθεί ενάντια σε οποιαδήποτε χώρα»

Αραμίς Φουέντε Ερνάντες : «Ο αποκλεισμός είναι η μακροβιότερη και πιο απάνθρωπη πράξη οικονομικού πολέμου που έχει διαπραχθεί ενάντια σε οποιαδήποτε χώρα»

 Με αφορμή την επίσκεψή του στην Ημαθία (8-10 Φεβρουαρίου), ο πρέσβης της Κούβας στη χώρα μας, Αραμίς Φουέντε Ερνάντες, παραχώρησε στο δημοσιογράφο Αλέκο Χατζηκώστα αποκλειστική συνέντευξη για την «ΗΜΕΡΗΣΙΑ». Στη συνέντευξη αναφέρεται στον πολύχρονο εγκληματικό αποκλεισμό της Κούβας από τις ΗΠΑ, την πρόσφατη απόφαση της Γ.Σ του ΟΗΕ που τον καταδίκασε, επίσης σε ζητήματα που αφορούν το δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας της Κούβας, το δημόσιο σύστημα Υγείας της, καθώς και στην αλληλεγγύη και φιλία του λαού της χώρας μας με το λαό της Κούβας.

 

1.     Τι γνώμη έχετε για το τελευταίο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την Κούβα;

Θεωρώ ότι ήταν μια ιστορική ψηφοφορία. Για 31η φορά στη σειρά, η τεράστια πλειοψηφία των μελών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε υπέρ της απόφασης που καταδίκασε τον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό των Ηνωμένων Πολιτειών ενάντια στην Κούβα, που έχει επιβληθεί εδώ και πάνω από έξι δεκαετίες. Αυτή τη φορά, ήταν 187 οι χώρες που ψήφισαν υπέρ, 2 κατά και 1 αποχή.

Ήταν βαρύνουσας σημασίας η ενεργή συμμετοχή των αντιπροσωπειών που παραβρίσκονταν, καθώς και ο μεγάλος αριθμός των ομιλητών που έκαναν παρέμβαση στη συζήτηση.

Ομοίως, ήταν πολύ σημαντική η καταδίκη στη συμπερίληψη της Κούβας στην, μονομερή και αυθαίρετη, λίστα που συντάσσεται από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, των χωρών που υποτίθεται πως προωθούν την τρομοκρατία, στην οποία λίστα δεν θα έπρεπε να έχει συμπεριληφθεί ποτέ.

Για πολλά χρόνια, η Κούβα έχει υπάρξει θύμα συνεχών και εγκληματικών τρομοκρατικών ενεργειών που έχουν προκαλέσει θλιβερές και επίπονες συνέπειες στη χώρα. Η Κούβα απορρίπτει και καταδικάζει σταθερά την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές. Δηλώνω ότι δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα, ούτε και καμία αιτία για την παραμονή της χώρας μου σε αυτήν την κίβδηλη λίστα.

2.     Ο βάρβαρος και εγκληματικός βορειοαμερικανικός αποκλεισμός ενάντια στην Κούβα διαρκεί πάνω από 60 χρόνια, Ποιές είναι οι συνέπειες για τον ηρωικό λαό της χώρας σας; Πού πιστεύετε ότι στοχεύουν τα ψέματα και οι ανατρεπτικές ενέργειες εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών; Θεωρείται πως θα υπάρξει κλιμάκωση της επίθεσης;

Ο αποκλεισμός είναι η μακροβιότερη και  πιο απάνθρωπη πράξη οικονομικού πολέμου που έχει διαπραχθεί ενάντια σε οποιαδήποτε χώρα. Αυτή η βάναυση πολιτική, μας έχει προκαλέσει ζημιές που ανέρχονται σε περισσότερα από 159 δις δολάρια και υποβάλει το λαό σε ανυπολόγιστα ανθρώπινα βάσανα.

Έχει εξωεδαφικό χαρακτήρα που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και επιδιώκει την απομόνωση της Κούβας. Βάζει εμπόδια στις τραπεζικές και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, φρενάρει και προσπαθεί με κάθε μέσο να εμποδίσει τις ξένες επενδύσεις και άλλες πηγές εισοδήματος στη χώρα.

Αποτελεί μια μαζική, κατάφωρη και συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των κουβανών, ανδρών και γυναικών. Χαρακτηρίζεται ως μια πράξη γενοκτονίας.

Ο αποκλεισμός επιδιώκει να επιβάλει στην Κούβα ένα πολιτικό σύστημα ξένο και είναι το πρωταρχικό εμπόδιο που φρενάρει την ανάπτυξή της. Όλοι οι τομείς της κουβανικής κοινωνίας έχουν επηρεαστεί βάναυσα από τα μέτρα που εφαρμόζονται από τον αποκλεισμό και γενιές ολόκληρες το έχουμε αισθανθεί στο πετσί μας.

Ο αποκλεισμός και όλες αυτές οι ανατρεπτικές ενέργειες, καθώς επίσης και οι συνεχείς συκοφαντίες ενάντια στην επανάσταση, επιδιώκουν τον άρρωστο στόχο να την καταστρέψουν, καθώς και την ανατροπή της κυβέρνησης ώστε να εγκαθιδρύσουν ξανά πάνω στην Κούβα την ιμπεριαλιστική κυριαρχία και εκμετάλλευση.

Εσείς αναφέρεστε σε μια κλιμάκωση και, πράγματι, πρέπει να πούμε ότι ο αποκλεισμός έχει σκληρύνει και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι, τα τελευταία χρόνια, εφαρμόστηκαν, σκληρά και ευκαιριακά, πάνω από 240 νέα μέτρα, ακόμη και κατά την περίοδο της πανδημίας του COVID-19.

3.     Στη Δύση μιλούν για ένα «αυταρχικό καθεστώς». Πείτε μας κάποια παραδείγματα για το πως λειτουργεί στην πράξη η δημοκρατία στη χώρα σας.

Πράγματι, οι εχθροί της κουβανικής επανάστασης, στην προπαγάνδα τους και στον επικοινωνιακό πόλεμο που διατηρούν ενάντια στην Κούβα, λένε πολλά πράγματα για να διαστρεβλώσουν την αλήθεια και τις πραγματικότητες της χώρας μας και προσπαθούν να προκαλέσουν σύγχυση στην κοινή γνώμη.

Η διαδικασία την οποία βιώνουμε στην Κούβα είναι πολύ ανοιχτή και συμμετοχική και είναι μια διαδικασία που ασκείται θεμιτά και δημοκρατικά. Είναι ο λαός, αυτός ο οποίος προτείνει και επιλέγει ελεύθερα και δημοκρατικά τους υποψηφίους του για τα όργανα της Λαϊκής Εξουσίας και έχει το δικαίωμα να τους ανακαλέσει, αν δεν εκπληρώνουν σωστά το έργο τους.

Κανέναν από αυτούς δεν τους ορίζει το Κόμμα. Όλοι έχουμε δικαίωμα να προτείνουμε υποψηφίους και να θέσουμε υποψηφιότητα, καθώς και να εκλέξουμε και να εκλεγούμε.

Οι εκλογές πραγματοποιούνται κάθε πέντε χρόνια, και το 50% των υποψηφίων είναι αντιπρόσωποι από τη βάση. Η ψήφος είναι εθελοντική και ο καθένας αποφασίζει αν θα ψηφίσει ή όχι, χωρίς να τιμωρείται, ούτε να επιβάλλεται πρόστιμο, εάν δεν ψηφίσει.

Όλοι οι υποψήφιοι συνδιαλέγονται με τους εκλέκτορες των δήμων που αντιπροσωπεύουν και κατά την άσκηση της θητείας τους, σε τακτά διαστήματα, πρέπει να κάνουν απολογισμό του έργου τους μπροστά στους εκλέκτορες που τον πρότειναν και τον εξέλεξαν.

Η ουσία της κουβανικής δημοκρατίας, βρίσκεται στη συμμετοχή των πολιτών, και στο δικαίωμα που έχουν να συνεισφέρουν στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Χαρακτηριστικό του δικού μας συστήματος είναι η διαβούλευση και η πρότερη συζήτηση των προσχεδίων των πιο σημαντικών νόμων με τον πληθυσμό, ο οποίος όχι μόνο εκφέρει γνώμη, αλλά και προτείνει τροποποιήσεις στο κείμενο, κάτι που συνήθως επηρεάζει την τροποποίηση των προσχεδίων που είχαν επεξεργαστεί αρχικά, όλα αυτά πριν την έγκρισή τους από την Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας.

4.     Η χώρα σας διακρίθηκε στη μάχη ενάντια στον Covid-19. Πείτε μας κάποια πράγματα σχετικά με τη δημόσια υγεία στη χώρα σας.

Στο 72 Άρθρο του, το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Κούβας διευκρινίζει ότι: «Η δημόσια υγεία είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων και είναι ευθύνη του Κράτους να διασφαλίσει την πρόσβαση, την δωρεάν παροχή και την ποιότητα των υπηρεσιών περίθαλψης, προστασίας και αποκατάστασης».

Είναι γνωστά τα σημαντικά αποτελέσματα και οι κατακτήσεις που έχει καταφέρει ο λαός μας στον τομέα της υγείας.

Η Κούβα διατηρεί σταθερούς τους δείκτες που την πιστοποίησαν ως την πρώτη χώρα στον κόσμο στην εξάλειψη της μετάδοσης του ιού HIV από τη μητέρα στο παιδί, καθώς και της συγγενούς σύφιλης.

Όσον αφορά τον COVID, πρέπει να πούμε ότι η Κούβα έχει αναπτύξει πέντε υποψήφια εμβόλια και έχει επιτύχει την ανοσοποίηση της τεράστιας πλειοψηφίας του πληθυσμού από την ηλικία των δύο ετών και άνω, συμπεριλαμβάνοντας περισσότερες από μία ενισχυτικές δόσεις. Η πανδημία στην Κούβα είναι υπό έλεγχο και εδώ και πολλούς μήνες δεν καταγράφονται θάνατοι από αυτήν την ασθένεια.

Έχουμε αναπτύξει σημαντικά και εκτεταμένα προγράμματα συνεργασίας και διεθνιστικής αλληλεγγύης στο πεδίο της υγείας, που αποδεικνύουν την ανθρωπιστική πλευρά της κουβανικής Επανάστασης και του «στρατού» της «με τις άσπρες ρόμπες» που προσφέρει το μερίδιό του για το καλό της ανθρωπότητας.

Περισσότεροι από 35 χιλιάδες ξένοι φοιτητές από 141 χώρες έχουν αποφοιτήσει από τις δικές μας σχολές ιατρικών επιστημών, με την χορήγηση υποτροφιών, κυρίως από την Αφρική, την Ασία και την Λατινική Αμερική. Επίσης, η Κούβα συνεισέφερε στο άνοιγμα 11 ιατρικών σχολών στο εξωτερικό με κουβανικό προσωπικό.

Παρά τις συνεχείς ενέργειες για να απαξιώσουν και να θέσουν εμπόδια στην ιατρική συνεργασία της Κούβας, έχουμε στηρίξει τη μάχη ενάντια στην πανδημία του SARCOV2 σε πάνω από 40 χώρες, στις οποίες έχουν φτάσει 58 μπριγάδες της Ιατρικής Δύναμης Henry Reeve, όπου περιλαμβάνονται και κάποιες περιοχές της Ευρώπης.

5.     Ο λαός της Ημαθίας έχει εκφράσει την αλληλεγγύη του με την Κούβα στο παρελθόν με διάφορους τρόπους. Ποιό είναι το μήνυμά σας;

Εκφράζουμε τις ειλικρινείς και θερμές ευχαριστίες μας. Οι λαοί της Ελλάδας και της Κούβας είμαστε πολύ κοντά και η φιλία μας είναι στενή και εύρωστη. Ο Απόστολος της Ανεξαρτησίας της Κούβας, Χοσέ Μαρτί, μας κληροδότησε το πάθος του για τον ελληνικό λαό, τον πολιτισμό του και την εξαιρετική ιστορία του. Είμαστε συνεχιστές αυτών των συναισθημάτων αγάπης και θαυμασμού.

Στο λαό της Ημαθίας, του επιβεβαιώνω την αγάπη μας και τη διάθεσή μας να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους δεσμούς και τις σχέσεις.

Μεταφέρω σε όλους έναν χαιρετισμό και έναν αδελφικό εναγκαλισμό από τον ηρωικό λαό της ρωμαλέας και επαναστατικής Κούβας.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής