breaking news Νέο

Βαγέλης Παπαχαραλάμπους : «Όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να μπουν σε διαδικασία πρόληψης»

Βαγέλης Παπαχαραλάμπους : «Όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να μπουν σε διαδικασία πρόληψης»

 Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου), ο ιατρός και  πρόεδρος του παραρτήματος Βέροιας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Βαγγέλης Παπαχαραλάμπους, έδωσε ραδιοφωνική συνέντευξη στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» (ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8) στον Αλέκο Χατζηκώστα, τη Δευτέρα 5/2.

Αναφερόμενος στη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου υπογράμμισε :

«Η Παγκόσμια Ημέρα εδώ και χρόνια αποτελεί μία βάση αναφοράς όσον αφορά το τι σκεφτόμαστε να κάνουμε για τον καρκίνο. Ενώ όλοι μιλούμε για τον καρκίνο από κάπου πρέπει να ξεκινάμε. Η 4η Φλεβάρη είναι μέρα που τυχαία επιλέχτηκε αλλά έχει τεράστια απήχηση σε όλο τον κόσμο. Φροντίζουμε σε αυτές τις εβδομάδες που είναι πριν και μετά της 4ης Φλεβάρη να γίνονται ταυτόχρονες εκδηλώσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση και τη ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τον καρκίνο, την πρόληψη, την αντιμετώπιση και με όλα αυτά τα θέματα που δυστυχώς ακόμη θεωρούνται ταμπού από πολλούς από εμάς. Το παράρτημά μας καλύπτει όλο το νομό, υπάρχουμε για πάνω από 15 χρόνια και ο ρόλος του είναι η πρόληψη, η ενημέρωση του κόσμου. Προσπαθούμε τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο να κάνουμε εκδηλώσεις σε Βέροια και Νάουσα και ελπίζουμε σε λίγο και Αλεξάνδρεια με στόχο να μιλούμε από κοντά στον κόσμο. Οι ομιλητές είναι όλοι εθελοντές, δεν πληρώνεται κανείς και είμαστε ανοιχτοί σε όποιον θέλει να συμμετάσχει σαν εθελοντής, σαν ομιλητής. Τι φετινό μήνυμα δεν διαφοροποιείται από τα προηγούμενα. Πέρσι είχαμε πει ότι στόχος μας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι να κλείσει το χάσμα όσον αφορά τη φροντίδα του καρκίνου. Όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες να δουν γιατρούς ή να πλησιάσουν υγειονομικές δομές και να κάνουν αποτελεσματική πρόληψη και θεραπεία. Θα πρέπει και σε τοπικό επίπεδο όλοι να έχουν πρόσβαση στη υγεία. Αυτό είναι το ελάχιστο στάνταρ για να θεωρούμαστε ότι είμαστε ανεπτυγμένη χώρα. Το φετινό μήνυμα πηγαίνει ένα  βήμα παραπέρα. Κάθε χρόνο στον κόσμο πάνω από 10 εκατ. πεθαίνουν από καρκίνο. Τα στοιχεία λένε ότι με καλύτερη πρόληψη δεν θα πέθαιναν τα 4 εκατ. Στ χώρα μας σε μια σειρά είδη καρκίνων έχουμε τρόπους αποτελεσματικής πρόληψης. Όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να μπουν σε διαδικασία πρόληψης. Κάθε λεπτό μία νέα γυναίκα δέχεται τη διάγνωση για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, κάθε δύο λεπτά μία γυναίκα πεθαίνει από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Όλοι μας, ανεξαρτήτου φύλλου, μόρφωσης, του πού ζούμε θα πρέπει να προσπαθούμε να μπαίνουμε στη διαδικασία της πρόληψης γενικότερα. Και θα πρέπει να προσπαθούμε όλοι να το κάνουμε το θέμα αυτό πολιτικό. Όταν το θέμα αφορά όλη την κοινωνία, είναι πολιτικό. Η βάση όλων είναι ο υγιεινός τρόπος ζωής  που σημαίνει η συστηματική άσκηση, η σωστή διατροφή, η αποφυγή του καπνίσματος , της κατάχρησης αλκοόλ και η διατήρηση ενός σωστού σωματικού βάρους».

Όσον αφορά τα βήματα της επιστήμης τόνισε:

« Όσον αφορά την πρόληψη οι δυνατότητες είναι τεράστιες. Και αφού αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα τόνισε για τη αντιμετώπιση ότι υπάρχουν και εκεί τεράστιες δυνατότητες. Π.χ με τις εξετάσεις αίματος βρίσκουμε ποιες είναι οι κατάλληλες χημειοθεραπείες. Ποιοι πρέπει να κάνουν ακτινοβολίες και ποιοι όχι. Ακόμη και χειρουργικά οι δυνατότητες είναι τεράστιες, έχουν αλλάξει οι τεχνικές, τα υλικά, οι απεικονιστικές μέθοδοι , ο τρόπος νάρκωσης . Έχουμε μία φαρέτρα στα χέρια μας γεμάτη με τα όπλα μας που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατά το δοκούν. Χρησιμοποιούμε αυτά που χρειάζεται, όταν χρειάζεται σε όποιον τα χρειάζεται. Και τα υπόλοιπα βέλη τα κρατάμε για πιθανά χρήση όταν και εάν τα χρειαστεί. Το σημαντικότερο στοιχείο για την πρόληψη είναι η ενημέρωση γιατί μας κατακλύζει η λανθασμένη πληροφορία από παντού και πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι που να μας βοηθούν να δούμε την πραγματικότητα με σωστό τρόπο».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής