breaking news Νέο

Μητσοτάκης στους περιφερειάρχες: «Να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο» - Δημόσια πλατφόρμα για τα έργα σε περιφέρειες και δήμους

Μητσοτάκης στους περιφερειάρχες: «Να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο» - Δημόσια πλατφόρμα για τα έργα σε περιφέρειες και δήμους

Υψηλούς ρυθμούς απορρόφησης των πόρων «προκειμένου να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο» ζήτησε χθες από τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε μαζί τους στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την προώθηση των Περιφερειακών Σχεδίων Ανάπτυξης και τον συντονισμό μεταξύ Κυβέρνησης και Περιφερειών.

Σημειώνεται ότι στα καταρτισμένα και επικαιροποιημένα Περιφερειακά Σχέδια Ανάπτυξης για κάθε Περιφέρεια περιλαμβάνονται 6.561 έργα, εκ των οποίων τα 679 εμβληματικά, ενώ ειδική έμφαση έχει δοθεί στα έργα αποκατάστασης σε Θεσσαλία, Έβρο και Βόρεια Εύβοια. Τα έργα που είναι σε εξέλιξη και υπό σχεδιασμό έχουν χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030, συγκεκριμένους προϋπολογισμούς και πηγές χρηματοδότησης.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ενεργοποιηθεί μια ανοιχτή, μια δημόσια πλατφόρμα που θα είναι προσβάσιμη σε κάθε πολίτη, όπου θα παρέχεται μια πολύ πιο λεπτομερής ενημέρωση για τα έργα τα οποία ολοκληρώνονται, υλοποιούνται και σχεδιάζονται σε κάθε Περιφέρεια, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, σε κάθε Δήμο της χώρας.

Συγκεκριμένα, στην πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στον Φεβρουάριο θα υπάρχει λεπτομερής πληροφορία για τα έργα που ολοκληρώνονται, υλοποιούνται και σχεδιάζονται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και σε κάθε Δήμο της χώρας. Η πληροφορία για κάθε έργο θα είναι αναλυτική, θα έχει στοιχεία χρηματοδότησης, προόδου υλοποίησης και δέσμευσης όλων των εμπλεκόμενων, με δυνατότητα επικαιροποίησης ανά δίμηνο ή τετράμηνο και δυνατότητα εξαγωγής ειδικών αναφορών.

 

Ο μηχανισμός παρακολούθησης υλοποίησης των εργών

«Αξιοποιώντας την εμπειρία αυτή και υπό τον συντονισμό της προεδρίας της κυβέρνησης υπό τον Άκη Σκέρτσο δημιουργείται ένα συνεκτικό πλέγμα έργων και πολιτικών σε τοπικό περιφερειακό και εθνικό επίπεδο έτσι ώστε να εξυπηρετείται η περιφερειακή οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη με την επικαιροποίηση των περιφερειακών σχεδίων. Ταυτόχρονα ενδυναμώνουμε και πυκνώνουμε τη μεταξύ μας συνεργασία με τη βοήθεια ενός σταθερού μηχανισμού παρακολούθησης των περιφερειακών σχεδίων αλλά και της εξέλιξης όλων των έργων που υπάρχονται υπό την εποπτεία της προεδρίας της κυβέρνησης και αυτό σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Στόχος είναι, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, μια συνεκτική στρατηγική εθνικής και περιφερειακής ανάπτυξης, ενός σχεδίου που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα απέναντι σε εθνικές και τοπικές προκλήσεις, τονίζοντας ότι η ενδυνάμωση των περιφερειών αποτελεί προυπόθεση ενδυνάμωσης και βελτίωσης της αποτελεσματικότητάς τους.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε «ένα βήμα παρακάτω προς την κατεύθυνση της διαφάνειας και της ενημέρωσης του πολίτη και θα ενεργοποιήσουμε μία δημόσια πλατφόρμα που θα είναι προσβάσιμη σε κάθε πολίτη στην οποία θα παρέχεται λεπτομερής ενημέρωση για τα έργα που ολοκληρώνονται και υλοποιούνται και σχεδιάζονται σε κάθε περιφέρεια και κάθε περιφερειακή ενότητα σε κάθε δήμο της χώρας».

 

Να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο

Στόχος μας μέσω των περιφερειακών αναπτυξιακών σχεδίων είναι η διαμόρφωση μία συνεκτική στρατηγικής για την ανάπτυξη ενός μοντέλου που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του απέναντι σε τρέχουσες αλλά και απέναντι σε διαβλεπόμενες προκλήσεις και κρίσεις, είπε, ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης.

Επανερχόμενος στον μηχανισμό παρακολούθησης έργων είπε ότι «σκοπός των περιφερειακών σχεδίων ήταν να δεσμευθούμε όλοι για σε ένα αναλυτικό σχέδιο για συγκεκριμένα έργα με συγκεκριμένη χρηματοδότηση και συγκεκριμένο φορέα υλοποίησης ώστε όλοι να μιλάμε την ίδια γλώσσα και να κάνουμε κατανομή εργασίας»

«Η χώρα έχει εξασφαλίσει τα επόμενα χρόνια από τα ταμεία συνοχής, από το ταμείο Ανακάμψης, πόρους που κατευθύνονται σε μεγάλο βαθμό στην περιφερειακή ανάπτυξη. Ξέρω ότι αυτό που σας απασχολεί είναι η αύξηση των πόρων που μπορείτε να αξιοποιήσετε. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη που έχετε να ξεκινήσετε δυνάμικά τη νεά σας πορεία. Η εκτεταμένη εκπρόσωπηση της κυβέρνησης στη σημερινή συνάντηση αντανακλά την ανταπόκρισή μας σε αυτό. Είναι προφανές ότι πρέπει να επιδιώξουμε υψηλούς ρυθμούς απορρόφησης ώστε να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο αλλά και είναι μια ευκαιρία να έχουμε μια συνεκτική περιφερειακή πολιτική για να έχουμε ικανοποιητική επίτευξη στόχων που θέσαμε από κοινού» συνέχισε ο πρωθυπουργός και κατέληξε:

«Η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή για όλους και θέλω να κρατήσουμε το επίπεδο αυτό ουσιαστικής συνεργασίας. Δύο φορές τον χρόνο πρέπει να συναντώμαστε για να αξιολογούμε την πρόοδο αλλά και να ακούω τα ειδικά αιτήματα του καθενός. Έχουμε αποδείξει ότι αντίπαλοι είναι τα προβλήματα και πάνω από όλα προέχει η καλή συνεργασία».

 

Απ. Τζιτζικώστας

Από την πλευρά ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό που όπως είπε πιστεύει βαθιά στην ενδυνάμωση του ρόλου των Περιφερειών και συνολικά στην ενδυνάμωση της αυτοδιοίκησης προς όφελος των πολιτών, σημείωσε: «Είναι γνωστό ότι οι περιφέρειες είναι ο αναπτυξιακός βραχίονας του κράτους. Είναι ένας οργανισμός που έχει από τη μια τις αναπτυξιακές προκλήσεις να αντιμετωπίσει και από την άλλη, φυσικά, τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ζωής των συμπολιτών μας.

Και αποδείξατε τα τελευταία χρόνια ως κυβέρνηση, κ. Πρόεδρε, ότι πράγματι πιστεύετε σε αυτή την ενδυνάμωση και τα έργα που έγιναν, η συνεργασία που υπήρξε, αποδεικνύουν ότι αυτή η πίστη σας γίνεται με πράξεις και όχι με λόγια. Σήμερα ξεκινάει ένας νέος κύκλος, μία νέα περίοδος κατά την οποία θα πρέπει να πάμε ακόμα παρακάτω. Θα πρέπει να πάμε και να εργαστούμε ακόμη περισσότερο, να εμβαθύνουμε και άλλο αυτή την ουσιαστική συνεργασία. Υπάρχουν ζητήματα ανοιχτά τα οποία θέλουμε να επιλύσουμε και τα οποία θα λειτουργήσουν σε όφελος των τοπικών κοινωνιών και για τα οποία είμαι βέβαιος ότι στην κυβέρνηση θα βρούμε όχι απλά συμπαραστάτες, αλλά και συμμάχους. Θέλω να γνωρίζετε ότι και οι 13 Περιφερειάρχες που είμαστε σήμερα εδώ, άλλοι νεοεκλεγέντες άλλοι επανεκλεγέντες, πιστεύουμε όλοι στο κοινό όραμα να χτίσουμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας πάνω στις σωστές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν αφενός στο κράτος να λειτουργεί γρήγορα και ευέλικτα και αποδοτικά και αφετέρου θα βελτιώσει τις συνθήκες όλων των πολιτών σε όλες τις γωνιές της Ελλάδος», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

 

Στη σύσκεψη πλην των 13 περιφερειαρχών συμμετείχαν εκ μέρους της κυβέρνησης οι υπουργοί Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λεφτέρης Αυγενάκης, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος, οι αναπληρωτές Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, οι υφυπουργοί Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος και παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, Θανάσης Κοντογεώργης και Παύλος Μαρινάκης, ενώ στη σύσκεψη παρέστη και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Λάζαρος Κυρίζογλου.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής