breaking news Νέο

Δ. Τζανακόπουλος στην Βέροια: «Πρέπει να μιλήσουμε στην κοινωνία ριζοσπαστικά και αριστερά»

  • Δ. Τζανακόπουλος στην Βέροια: «Πρέπει να μιλήσουμε στην κοινωνία ριζοσπαστικά και αριστερά»
  • Δ. Τζανακόπουλος στην Βέροια: «Πρέπει να μιλήσουμε στην κοινωνία ριζοσπαστικά και αριστερά»

Με ομιλητή τον Δημήτρη Τζανακόπουλο έγινε το απόγευμα της Τετάρτης 28/2, στο κατάστημα "ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ", η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση της Νέας Αριστεράς στην Βέροια, με τη συμμετοχή πολιτών και μελών προερχόμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλευρό του  βουλευτή Α' Αθήνας της Νέας Αριστεράς, κ. Τζανακόπουλο, βρέθηκε η πρώην βουλευτής Ημαθίας Φρόσω Καρασαρλίδου και ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης, με καταγωγή από τη Βέροια, Γιάννης Λαζόπουλος.

 

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε ότι η ανοιχτή αυτή συνέλευση γίνεται στο πλαίσιο της συγκρότησης του νέου πολιτικού εγχειρήματος, της Νέας Αριστεράς, και είναι μια προσπάθεια που έρχεται για να απαντήσει στα μεγάλα ζητήματα του καιρού μας. «Μέσα σε 1,5 μήνα έχουν γίνει περίπου 100 συνελεύσεις σε όλες τις περιοχές της χώρας, πράγμα που αποδεικνύει ότι υπάρχει μια μεγάλη πολιτική ανάγκη, μια μεγάλη κοινωνική διαθεσιμότητα της κοινωνίας, για τη συγκρότηση αυτού του νέου κόμματος», είπε χαρακτηριστικά.

Έκανε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ αναφερόμενος στα αδιέξοδα των αγροτών αλλά και των υπόλοιπων επαγγελματικών χώρων, στη σκληρή φιλελεύθερη πολιτική, στα νομοσχέδια που έρχονται προσεχώς, όπως για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια κ.α. και μίλησε για τους στόχους που έχει θέσει το νεοϊδρυθέν κόμμα,  σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Εμείς πρέπει να υπερασπιστούμε και να εκπροσωπήσουμε τους μισθωτούς εργαζόμενους, που αποτελούν το 1/3 του πληθυσμού. Πρέπει να ξαναφέρουμε τη μισθωτή εργασία στο προσκήνιο. Ειδικά οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια αντιμετωπίζουν συνθήκες γαλέρας. Επιπλέον οι αυτοαπασχολούμενοι αντιμετωπίζουν τις ίδιες άθλιες οικονομικές συνθήκες. Η φορολογική πολιτική είναι ένα επιπλέον ζήτημα, μείζον ζήτημα, και πρέπει σε όλα αυτά τα φλέγοντα θέματα η αναφορά μας να είναι σαφής. Δεν μας ενδιαφέρει το θολό ψάρεμα στο μεσαίο χώρο, πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι».

Αναφέρθηκε στην ουσιαστική έλλειψη αντιπολίτευσης από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που μετατοπίζονται με υποχωρητικότητα και συναίνεση με τις κυβερνητικές θέσεις. «Αν δεν εκπροσωπήσει η Αριστερά αυτό το κενό, θα καλυφθεί από ακραίες συντηρητικές πολιτικές δεξιές δυνάμεις, που θα εκμεταλλευτούν την λαϊκή δυσαρέσκεια. Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται να δούμε πως τοποθετούνται οι πολιτικές δυνάμεις στις συντεταγμένες της ελληνικής κοινωνίας, για να μπορέσουμε να δώσουμε συγκεκριμένες πολιτικές απαντήσεις και εναλλακτικές λύσεις. Η Νέα Αριστερά μπορεί να πρωταγωνιστήσει καλύπτοντας αυτό το κενό»  ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σημείωσε πως το κενό πολιτικής εκπροσώπησης είναι προγραμματικό και ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, μπορούν να παίξουν ρόλο στη συγκρότηση αυτών των κοινωνικών δυνάμεων, γιατί δεν μιλάνε στις πραγματικές ανάγκες, που υφίσταται η κοινωνία από τις συνέπειες της πολιτικής Μητσοτάκη. Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο πρόγραμμα της Νέας Αριστεράς που βασίζεται σε 3 βασικούς άξονες: Την κοινωνική δικαιοσύνη, την κλιματική δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία.

«Επιδίωξή μας είναι ο νέος αυτός πολιτικός φορέας να πρωταγωνιστήσει στη συνδιαμόρφωση ενός ανταγωνιστικού μπλοκ απέναντι στην κυριαρχία της νεοφιλέλευθερης δεξιάς του Κυριάκου Μητσοτάκη και να μετατρέψει την αγωνία των πολιτών σε νέα πολιτική δύναμη. Πρέπει να μιλήσουμε στην κοινωνία ριζοσπαστικά και αριστερά. Μ’ αυτό το πρόγραμμά μας θα δώσουμε τη μάχη των Ευρωεκλογών, προχωρώντας σε συστηματική οργάνωση του χώρου της Νέας Αριστεράς. Η Νέα Αριστερά μπορεί να πατάει στα πόδια της και να κερδίζει αγώνες. Αυτός ο αγώνας θα είναι ο πιο όμορφος αγώνας», ανέφερε κλείνοντας την ομιλία του.

 

Η πρώην βουλευτής Ημαθίας, Φρόσω Καρασαρλίδου, στο χαιρετισμό της, αιτιολόγησε την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., εκφράζοντας την απογοήτευσή της για τις πολιτικές εξελίξεις, αναφέροντας:

«Η σημερινή μας συνάντηση θεωρώ πως είναι και αναγκαία και απαραίτητη για να συζητήσουμε ένα νέο ξεκίνημα για τη «Νέα Αριστερά» και για την συμμετοχή μας στη δημιουργία νέας ελπίδας, όχι για μας τους ίδιους μόνο, αλλά για το μέλλον αυτής της χώρας.

Με λυπεί βαθιά το γεγονός πως η ελπίδα μεγάλου κομματιού της κοινωνίας, που  επένδυσε στο ΣΥΡΙΖΑ, στο τέλος μετατράπηκε σε καταδίκη της Αριστεράς αλλά και της κοινωνίας.

Με θλίβει ο ευτελισμός του ΣΥΡΙΖΑ και της ριζοσπασπαστικής Αριστεράς, που μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν το καλό παράδειγμα για όλη την ευρωπαϊκή Αριστερά , για πολλούς ευρωπαίους πολίτες.

Και θλίβομαι για όσους πρόσμεναν και είχαν προσδοκίες από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και περίμεναν να αλλάξουν τα πράγματα. Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έγινε και τα πράγματα έγιναν πολύ χειρότερα.

Η γνώμη μου είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από αυτό το συνέδριο, έχει αποχωρήσει οριστικά από το τοπίο της Αριστεράς. Οι ιδέες όμως της Αριστεράς συνεχίζουν να υπάρχουν, γιατί ποτέ δεν εννοούσαμε ότι Αριστερά είναι  η στοίχιση πίσω από κάποιον μεσία ή σωτήρα ή ότι δίνουμε εξουσιοδότηση σε κάποιον χαρισματικό ηγέτη.

Πολύ περισσότερο η στοίχιση, πίσω από κάθε τοιχάρπαστο και καιρόσκοπο, όπως κατά τη γνώμη μου συμβαίνει σήμερα. Αριστερά δεν σημαίνει διεκδίκηση θέσεων και προσωπικού βολέματος.

Στο δικό μου το μυαλό Αριστερά είναι η συνεχής αναζήτηση μέσω ανατροπής, στη κατεύθυνση αλλαγής των κοινωνικών συσχετισμών, υπέρ των δυνάμεων της εργασίας και του πολιτισμού.

Η απόφαση της αποχώρησής μου δεν ήρθε εύκολα. Όλοι αισθανόμαστε απογοήτευση, ματαίωση, κούραση, αλλά δεν υπάρχει άλλος για εμάς, για εμένα δρόμος,  από το να σηκώσουμε το ανάστημά μας, προσπερνώντας όλα αυτά τα «μικρά», κοιτάζοντας μπροστά, για να δώσουμε ελπίδα στην κοινωνία και τη νεολαία της πατρίδας μας.  Το μεγάλο στοίχημα για τη "Νέα Αριστερά" είναι να μπορέσει να πείσει ότι μπορεί ο κόσμος να γίνει καλύτερος.

Η αριστερά του 21ου αιώνα μπορεί και πρέπει να αποδείξει ότι ο κόσμος που ζούμε θα μπορούσε να είναι διαφορετικός. Καλύτερος, δικαιότερος, με κοινωνική ισότητα, με κλιματική δικαιοσύνη, με δημοκρατία και ελευθερία. Οι οραματικοί αυτοί στόχοι σκιαγραφούν τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα. Τη μόνη προοδευτική απάντηση στα σύγχρονα προβλήματα και αδιέξοδα. Αυτό αναφέρει ένα απόσπασμα της διακήρυξης της «Νέας Αριστεράς» και συμφωνώ απόλυτα. Εκπροσωπούμε το καινούριο, αυτούς που αντιστέκονται, εκπροσωπούμε τους αόρατους συμπολίτες μας», είπε χαρακτηριστικά η Φρόσω Καρασαρλίδου.

 

Ο δικηγόρος Γιάννης Λαζόπουλος, αναφέρθηκε στην πολλαπλή κρίση που βιώνει η χώρα, πολική, οικονομική και ηθική. «Σ' αυτή τη συγκυρία πρέπει να σκεφτούμε, να συζητήσουμε, να προβληματιστούμε για την επόμενη μέρα της πολιτικής και του ιστορικού χρέους της Αριστεράς, για να βγάλει την κοινωνία από αυτό το τέλμα. Το μεγάλο στοίχημα είναι πως θα έρθουμε σε επαφή με την κοινωνία, ανακόπτοντας τη λαίλαπα Μητσοτάκη. Η κοινωνία έχει ανάγκη από μια υπεύθυνη Αριστερά με πραγματικές λύσεις και τομές. Το μήνυμά μας πρέπει να πάει παντού, να κοινοποιηθούν οι θέσεις μας. Η προσπάθειά μας είναι δύσκολη, αλλά αισιόδοξη», σημείωσε ο κ. Λαζόπουλος.

 

Και οι τρεις ομιλητές αναφέρθηκαν στην «μαύρη» επέτειο, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, που συνέπεσε με την ημέρα της εκδήλωσης, χαιρετίζοντας τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα και στηλίτευσαν τη στάση της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για συγκάληψη ευθυνών και μη απόδοση δικαιοσύνης.


Πρώτη ανοιχτή εκδήλωση της «Νέας Αριστεράς»

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής