breaking news Νέο

Κύκνειο Άσμα….. - Γράφει ο Γιώργος Κακαφίκας

Κύκνειο Άσμα….. - Γράφει ο Γιώργος Κακαφίκας

Στην πολιτική όπως και στη ζωή πολλές φορές μπαίνουν διλλήματα ,οδηγείσαι σε αδιέξοδα και καλείσαι να τα αντιμετωπίσεις. Και περισσότερο όταν ανήκεις στον χώρο της αριστεράς που τον υπηρέτησες από διάφορα μετερίζια. Σε δένει ένας συναισθηματισμός που ξεκινάει από τους αγώνες που έδωσαν οι παλαιότεροι μας. Αυτή η παρακαταθήκη μας υπαγορεύει  να συνεχίσουμε χωρίς συμβιβασμούς , για τις αρχές και τις αξίες της αριστεράς. Τα λάθη - μας βαραίνουν πολλά στην διαδρομή μας -μπορείς να τα αντιμετωπίσεις , να τα ξεπεράσεις ,να τα παλέψεις , όμως δεν πρέπει να ξεφύγεις από τις αρχές σου. Αυτό είναι απαράβατο, σημαίνει ότι αλλάζεις πορεία , μονοπάτι. Κρατάμε σαν φυλαχτό τις νουθεσίες τους όταν έλεγαν - και το εννοούσαν - το μεγαλύτερο λάθος είναι να μην αγωνίζεσαι για τα πιστεύω σου ,και προπάντων να σιωπάς όταν κάποια από αυτά κινδυνεύουν  να παραποιηθούν. Είναι υποχρέωση να τα αναδεικνύεις ,χωρίς να υποκύπτεις σε ψεύτικα και έωλα επιχειρήματα  περί δήθεν κινδύνου της κομματικής ενότητας .Η ενότητα σφυρηλατείτε πάνω σε αρχές , αξίες , στόχους. Και ακόμη μεγαλύτερη ήταν η προτροπή τους να υπάρχει το θάρρος της γνώμης να λέγεται ανοιχτά , καθαρά  να υπερασπίζεται την αλήθεια , που είναι ο μοναδικός φάρος για την αριστερά.

Και ερχόμαστε στο σήμερα και σε όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ . Ξεκίνησε ένα μικρό κόμμα της αριστεράς σχηματοποιημένο  μέσα από διασπάσεις -κατάρα που την  ακολουθεί -, και την κατάλληλη στιγμή βρέθηκε μία προσωπικότητα που το «πήρε» από το 3% και σε μικρό διάστημα «καβαλώντας το κύμα» το έφερε στο 36% και για πρώτη φορά από κόμμα διαμαρτυρίας το έκανε κυβερνητικό . Στην πιο κρίσιμη περίοδο για την χώρα μας που βρίσκονταν στα πρόθυρα της χρεωκοπίας , κατόρθωσε μέσα από συμβιβασμούς και υποχωρήσεις να την αποτρέψει και να βάλει τις βάσεις για μία μελλοντική πολιτική της αριστεράς. Δυστυχώς ανακόπηκε τον Ιούλη του 2019 με την σύμπραξη των πιο ετερόκλητων δυνάμεων στο συνασπισμό του αντί-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου , την λυσσαλέα επίθεση όλου του συστήματος προεξάρχοντας των συστημικών ΜΜΕ που τα ανάγκασε να πληρώσουν τις συχνότητες που χρησιμοποιούσαν όλα τα χρόνια αυθαίρετα δωρεάν. Και ξεκίνησε μια καταστροφική πορεία της πιο επικίνδυνης , αντιλαικής κυβέρνησης , που τα αποτελέσματα τα βιώνει καθημερινά η κοινωνία. Στο παρελθόν προσπάθησα να προσεγγίσω  τα  δικά μας λάθη , τις αδυναμίες ,τις παραλείψεις  που έγιναν αυτό το διάστημα ,σε μία «φευγαλέα» εκτίμηση για τα αίτια της ήττας. Αυτό προφανώς έπρεπε να γίνει οργανωμένα , να γίνει σε βάθος συζήτηση ,όχι μόνο για να αναλάβει ο καθένας το μερτικό της ευθύνης  του , περισσότερο για συνετισμό ώστε  αυτά να αποφευχθούν στο μέλλον. Να μη μπορεί κάθε όψιμος «αλεξιπτωτιστής» στο χώρο μας να τα αμφισβητεί και να θέλει  να τα ακυρώσει .Όπως επιχείρησε να κάνει με την ομιλία του στο συνέδριο ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι κλείνει η περίοδος 2015-2019 και ανοίγει η περίοδος Κασσελάκη!! Μπορείς να κλείσεις μία περίοδο με τόσες θυσίες , στερήσεις ,και «μάτωμα» ενός λαού για να σώσει την χώρα του; Ιεροσυλία ,έλλειψη ενσυναίσθησης ,ναρκισσισμός , αλαζονεία ,άγνοια της πραγματικότητας ,ξένος με την αριστερά..!!

Να του αναγνωρίσουμε ότι ξεκινάει μία νέα περίοδος που δεν έχει καμία σχέση με την αριστερά. Προσπαθεί να αποκτήσει μία αμφίδρομη σχέση με την βάση, που από την αρχή φάνηκε πόσο κάλπικη και υποκριτική είναι. Περισσότερο περιέχει μια κενή συνθηματολογία , συναισθηματισμό του στυλ «…σας αγαπώ…» ,και άλλα άναρθρα και ασπόνδυλα συνθήματα  χωρίς καμία ουσία. Φτάνει και στα όρια της κοροιδίας και του εμπαιγμού όταν τους λέει εσείς θα αποφασίζετε κλπ , θα στηθούν κάλπες για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές ,και άλλα πομπώδη που περισσότερο  σκοπό έχουν να «χαιδέψουν» τα αυτιά!!Και πριν «λαλήσει τρις» έγινε γνωστό ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον 2 προβεβλημένα στελέχη ανακοίνωσαν την υποψηφιότητα τους και άλλα 2 τουλάχιστον θα παραιτηθούν από τα κομματικά όργανα για να είναι υποψήφιοι και αυτοί. Προς τι λοιπόν οι εκλογές! Να εκλέξουν τους «μαιντανούς» για συμπλήρωμα;;

Γρήγορα ο πρόεδρος διέψευσε τις ελπίδες των μελών για την ανασυγκρότηση του κόμματος, για μια καλλίτερη πορεία. Το επισημάναμε και σε προηγούμενες παρεμβάσεις ότι τα μέλη δεν τον ψήφισαν επειδή εκτίμησαν τις ικανότητες του , αφού τους ήταν  άγνωστος , παρά αποδοκίμασαν τους άλλους που με τις ομάδες , τις φράξιες τραυμάτισαν το προηγούμενο διάστημα την εικόνα του κόμματος. Αποφάσισαν με το σκεπτικό :με τους άλλους δεν έχουμε καμία ελπίδα , ας εμπιστευτούμε έναν άγνωστο που μπορεί να μας φέρει κάποια ελπίδα. Απλουστευτικός και παράλληλα ριψοκίνδυνος συλλογισμός.

Του δόθηκε ένα εύλογο διάστημα για να ξεδιπλώσει τον πολιτικό , οργανωτικό σχεδιασμό , να δώσει τον νέο προσανατολισμό. Και αντ’ αυτού τι είδαμε; Ναρκισσισμό , αυτοπροβολή ,άναρθρη συνθηματολογία που απευθύνονταν κύρια στο θυμικό ,σπονδυλωτές και αντιφατικές παρεμβάσεις. Παρουσιάστηκε καμία ολοκληρωμένη πρόταση με αρχή ,μέση και τέλος ,- εκτός από τον γάμο των ομόφυλων που τον αφορούσε προσωπικά και όπως αποκάλυψε ο σύζυγος του θα τον κάνουν το καλοκαίρι -, ένας σχεδιασμός που να φέρνει το στίγμα της αριστεράς; Όσους «μεγεθυντικούς» φακούς και να βάλεις δυστυχώς δεν θα βρεθεί!

Αποκορύφωμα ήταν η συμπεριφορά και η στάση του στο συνέδριο. Να επισημάνουμε ότι εξελίχθηκε σε μία παρωδία. Απείχε πολύ από τα συνέδρια της αριστεράς που όντας το ανώτερο όργανο  οργανωνόταν ολόκληρη καμπάνια με την συμμετοχή φίλων και μελών που συμμετείχαν ουσιαστικά στον καθορισμό της στρατηγική και ταχτικής  που θα ακολουθούνταν τα επόμενα χρόνια , με αποκορύφωμα την εκλογή των αντιπροσώπων. Σήμερα είχαμε το πρωτοφανές φαινόμενο στην πλειονότητα των οργανώσεων να μην έγιναν κάν εκλογές ,και το ακόμα πιο πρωτοφανές τις εργασίες θα μπορούσε να τις παρακολουθήσει όποιος περαστικός ήθελε και μάλιστα με κάλεσμα του προέδρου!! Και στα αστικά κόμματα υπάρχει σεβασμός στο ανώτερο όργανο !Στον ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε σε σόου με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο να δίνει «ρεσιτάλ». Να εξεγείρει τα πλήθη ,που αυτόματα μετατρέπονταν σε γιουχαιστές για ομιλητές που δεν άρεσαν τα λεγόμενα τους. Υπήρξε ποδοσφαιροποίηση του με την ακραία έκφραση του χουλιγκανισμού. Είναι δυνατόν σε συνέδριο που καλείται να επεξεργαστεί θέσεις -τον καταστατικό χάρτη μέχρι το επόμενο -,να ακούγονται συνθήματα …κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη .. ουουου…και ύβρεις  για συντρόφους!!!!

Πόση κατηφόρα να κυλίσει για να αντιταχθούν  τα στελέχη να την αποτρέψουν! Και σ’ αυτήν την  «καταχνιά» κάποια πρότειναν μια μεσοβέζικη λύση που δεν έλυνε το πρόβλημα παρά το μετέθετε για αργότερα. Μάλλον  περισσότερο νοιάστηκαν για την διατήρηση των «οφίτσιων» που έχουν , να πιάσουν «στασίδι» για ένα μελλοντικό μοίρασμα των «τιμαρίων»!!Δεν αντιλαμβάνονται ότι από ένα εναπομείναν «κουφάρι» δεν προκύπτουν τιμάρια; Άσε που «μυρίζει» και λίγο συναλλαγή αφού και ο ίδιος ο πρόεδρος ψήφισε την πρόταση τους!!Μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικό!!!

Αυτή η τραγική εμπειρία του συνεδρίου πρέπει να αφυπνίσει συνειδήσεις να ενεργοποιήσει  αντανακλαστικά για την μετάλλαξη που επέρχεται με γοργούς ρυθμούς. Πολλές φορές απευθύνθηκα στα ηγετικά στελέχη χτυπώντας τα «σήμαντρα» για αυτά που θα ακολουθήσουν αλλά τα αυτιά τους είχαν «βουλοκέρι» και σιώπησαν .Έμπειροι όπως εμφανίζονται δεν αντιλήφθηκαν ότι ο πρόεδρος δεν έχει καμία σχέση με την αριστερά  και ότι δεν μπορεί να υπάρχει αριστερά χωρίς αριστερό πρόεδρο;

Αναμετρώμενοι με την συνείδηση, την ιστορία , τις προσδοκίες της κοινωνίας από ένα κόμμα της αριστεράς ξεκινάμε πάλι τον δρόμο της αναζήτησης. Θα αναζητήσουμε την νέα Ιθάκη για το νέο ραντεβού με αριστερούς , προοδευτικούς. Υπάρχουν χιλιάδες στην κοινωνία που παραμερίζοντας οφίτσια ,οφέλη  , μικροεγωισμούς  θα ανταμώσουν ξανά για να δημιουργηθεί , να χτιστεί το νέο που θα μπει μπροστά για να δώσει σάρκα και οστά στο όνειρο, να βάλει τις βάσεις για την ανατροπή της πιο επικίνδυνης κυβέρνησης.

Καλή αντάμωση στα νέα μετερίζια….

 

Γιώργος Κακαφίκας

Βέροια


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής