breaking news Νέο

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ. Ένα οδοιπορικό στις ακούραστες μα τόσο παραμελημένες πολιτιστικές εστίες του νομού μας -Του Γ.Κοτζαερίδη

  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ. Ένα οδοιπορικό στις ακούραστες μα τόσο παραμελημένες πολιτιστικές εστίες του νομού μας -Του Γ.Κοτζαερίδη
  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ. Ένα οδοιπορικό στις ακούραστες μα τόσο παραμελημένες πολιτιστικές εστίες του νομού μας -Του Γ.Κοτζαερίδη
  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ. Ένα οδοιπορικό στις ακούραστες μα τόσο παραμελημένες πολιτιστικές εστίες του νομού μας -Του Γ.Κοτζαερίδη
  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ. Ένα οδοιπορικό στις ακούραστες μα τόσο παραμελημένες πολιτιστικές εστίες του νομού μας -Του Γ.Κοτζαερίδη
  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ. Ένα οδοιπορικό στις ακούραστες μα τόσο παραμελημένες πολιτιστικές εστίες του νομού μας -Του Γ.Κοτζαερίδη
  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ. Ένα οδοιπορικό στις ακούραστες μα τόσο παραμελημένες πολιτιστικές εστίες του νομού μας -Του Γ.Κοτζαερίδη

Πριν λίγο καιρό αποφάσισα να ξαναρχίσω το οδοιπορικό μου στις πολιτιστικές εστίες του νομού μας.

Σκοπός αυτού του εγχειρήματος είναι να γνωρίσω από κοντά όλους αυτούς τους ήρωες που ασχολούνται με τον πολιτισμό, να καταγράψω το έργο τους και να κάνω γνωστά στους ….μη βλέποντες και μη ακούοντες τα προβλήματά τους.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής διότι κατά την διάρκεια αυτής της πορείας γνώρισα άξιους ανθρώπους που κάτω από αντίξοες συνθήκες δίνουν τον αγώνα τους για την διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το έργο τους είναι τεράστιας σημασίας. Χάρη σε αυτούς τα παιδιά μας έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να μάθουν τους παραδοσιακούς μας χορούς, να φορέσουν τις τιμημένες φορεσιές και να αναβιώσουν παλιά έθιμα που με την πάροδο του χρόνου έχουν εξαφανιστεί .

Χάρη σε αυτούς χορεύουμε, τραγουδάμε, σκεφτόμαστε Ελληνικά και διατηρούμε τον πολιτισμό μας.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ “ΑΙΓΕΣ”

 

Επόμενος σταθμός μου ήταν η Βεργίνα η παλιά πρωτεύουσα των αρχαίων Μακεδόνων που αποτελεί το στολίδι της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας. Στην Βεργίνα έχει την έδρα του ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΕΣ, και συνομιλητρια μου η πρόεδρος κυρία Μανωλοπούλου Ευδοξία.

--Ο σύλλογός μας κύριε Γιώργο ιδρύθηκε το 1977, με πρωταρχικό στόχο την ίδρυση ενός μουσείου, έτος στο οποίο ο αείμνηστος Μανόλης Ανδρόνικος ανακάλυψε τους αρχαίους τάφους των Αιγών.

Το όνομά του ο σύλλογος το οφείλει στο όνομα της πρώτης πρωτεύουσας των Μακεδόνων ΑΙΓΕΣ που βρίσκονταν στην θέση του σημερινού χωριού.

Έχουμε περίπου 500 μέλη και το επταμελές διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται από τους κάτωθι...

Πρόεδρος Μανωλοπούλου Ευδοξία

Αντιπρόεδρος Χριστοδουλόπουλος Θοδωρής

Ταμίας Διαμαντοπούλου Γεωργία

Γραμματεύς Μητροπούλου Ευδοξία (υπεύθυνη τύπου).

Μέλη Ευφραιμίδης Κων/νος(υπεύθυνος εκδηλώσεων—Αιμοδοσίας).

Ζησέκα Μαρία (υπεύθυνη χορευτικών και Ιματισμού).

Κακαγιάννη Βασιλική (γενικών καθηκόντων).

 

Ο σύλλογος σήμερα διαθέτει χορευτικά τμήματα που χορεύουν ντόπιους και ποντιακούς χορούς καθώς και άλλους χορούς από όλη την Ελλάδα.

Χοροδιδάσκαλος των Ποντιακών χορών είναι ο κύριος Μητρόπουλος Γεώργιος και των ντόπιων ο κύριος Τσιρογιάννης Σωτήρης.

Διαθέτουμε μία χορωδία ενηλίκων και τμήματα εκμάθησης μουσικών οργάνων που τα παιδιά μας διδάσκονται ποντιακή λύρα, ντραμς, και κιθάρα.

Επίσης λειτουργεί, δύο φορές τον χρόνο, τράπεζα αίματος για τυχόν ανάγκες των συμπολιτών μας.

Τα προηγούμενα χρόνια διαθέταμε και τμήματα ζωγραφικής, ρομποτικής, θεατρικής αγωγής, τα οποία προς το παρόν ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους, λόγω έλλειψης μαθητών.

Οι εκδηλώσεις του συλλόγου μας αρχίζουν με την κοπή της παραδοσιακής Βασιλόπιτας, για το καλό του χρόνου, με την συμμετοχή των μελών και φίλων του συλλόγου.

Την περίοδο της Απόκρεω συνηθίζουμε να κάνουμε ένα αποκριάτικο πάρτυ. Πέρυσι έγινε στο κέντρο ΚΑΣΤΡΟ και είχε μεγάλη επιτυχία.

Τον Μάρτιο υποδεχόμαστε τον ερχομό της Άνοιξης με το Ρουμλουκιώτικο έθιμο της Χελιδόνας, έθιμο που γίνεται σε όλα σχεδόν τα χωριά του κάμπου. Πέρυσι πραγματοποιήσαμε το έθιμο στο αίθριο του Νέου Μουσείου των Αιγών και το παρακολούθησαν ντόπιοι αλλά και πολλοί ξένοι τουρίστες.

Πριν την Κυριακή των Βαΐων κάνουμε πεζοπορία διάρκειας μιάμιση ώρας πάνω στο βουνό με κατεύθυνση το μοναστήρι των Αγίων Πάντων.

Παλαιότερα πηγαίναμε στο μοναστήρι την μέρα που γιόρταζε, διανυκτερεύαμε εκεί και την άλλη μέρα μετά την Θεία Λειτουργία γυρίζαμε στο χωριό έχοντας πάρει την ευλογία των Αγίων.

Σήμερα το έθιμο γίνεται πριν το Πάσχα, την περίοδο της νηστείας και αργότερα οι περιπατητές καταλήγουν σε μία αλάνα όπου ο σύλλογος τους προσφέρει την φασολάδα που είχαν φτιάξει οι κυρίες του συλλόγου και μπόλικο κρασί.

Την Κυριακή του Λαζάρου τα παιδάκια μας κάθε χρόνο αναβιώνουν το γνωστό σε όλους έθιμο των Λαζαρίνων.

Τον Απρίλιο διοργανώνουμε τον αγώνα δρόμου των Ανακτόρων που έχει αφετηρία την πλατεία του χωριού και καταλήγει πάνω στο βουνό, περνώντας από το Ανάκτορο του Φιλίππου.

Ο αγώνας αυτός έχει τρεις διαδρομές, μία 1000 μέτρων για τους παίδες, και δυο άλλες των 8 και 13 χιλιομέτρων για τους ενήλικες. Στον αγώνα αυτό, που γίνεται σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων, την Περιφέρεια και τον Δήμο Βέροιας συμμετέχουν δρομείς από όλον τον κόσμο.

Κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου πραγματοποιούμε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων προγόνων μας, τιμώντας την μνήμη τους.

Στις 26 Ιουλίου γιορτάζει το χωριό μας και η πολιούχος της Αγία Παρασκευή. Στις εορταστικές εκδηλώσεις προσκαλούμε χορευτικά συγκροτήματα από όλη την περιοχή που, μέσα σε εορταστικό κλίμα, παρουσιάζουν τους χορους τους.

Πλησιάζοντας τα Χριστούγεννα στολίζουμε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία του χωριού με την συμμετοχή πολλών κατοίκων του χωριού, στους οποίους προσφέρουμε άφθονο κρασί και λιχουδιές.

Την παραμονή τα παιδιά του ποντιακού τμήματος, συνοδεία ποντιακής λύρας επισκέπτονται τα σπίτια του χωριού, τραγουδώντας τα κάλαντα.

Την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων τα Ρογκάτσια μας περιφέρονται στους δρόμους της Βεργινας χορεύοντας και τραγουδώντας συνοδευόμενοι από τους ήχους του κλαρίνου και της λύρας, Ο κόσμος συμμετέχει με την παρουσία του στην Αναβίωση αυτού του παλιού εθίμου και τα χορευτικά μας συγκροτήματα παρουσιάζουν ντόπιους και ποντιακούς χορούς.

Ο σύλλογος προσφέρει δωρεάν κρασί και άλλα εδέσματα και το γλέντι που ακολουθεί γίνεται τρικούβερτο. Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται κατά την διάρκεια της Γουρουνοχαράς μας και σε όλο το χωριό απλώνεται η μυρωδιά από τις τσικνες των λιγδών και των τσιγαρίδων.

Τέλος πρέπει να τονίσουμε ότι κάθε χρόνο διοργανώνουμε “Τον χορό των ενηλίκων” με συγχωριανούς μας που έχουν περάσει το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους, προσφέροντάς τους μεγάλη χαρά, χορεύοντας και τραγουδώντας.

Ο σύλλογός μας καθ΄όλη την διάρκεια του έτους δραστηριοποιείται σε πολλές εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος επιδιώκοντας την συνεργασία με πολιτιστικά, μορφωτικά και λαογραφικά σωματεία και οργανισμούς.

Διοργανώνει ενημερωτικές δράσεις ιατρικού περιεχομένου με θέματα υγιεινής και πρόληψης.

Επίσης στηρίζει εκθέσεις δημιουργικού ενδιαφέροντος, επιδιώκοντας την συμμετοχή και την επαφή του μαθητικού πληθυσμού με δημιουργικές ενασχολήσεις.

Πέρυσι με μεγάλη μας χαρά συμμετείχαμε, προσκεκλημένοι, με το ντόπιο χορευτικό μας συγκρότημα στο Κουβέιτ στην τελετή λήξης της αφιερωμένης έκθεσης στον Μέγα Αλέξανδρο που διοργανώθηκε από το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας.

Συμμετείχαμε με την χορωδία μας σε εκδηλώσεις στην Ιταλία στο Cavadei Tirreni, όπως επίσης στο διεθνές φεστιβάλ χορωδιών που έγινε στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας με συμμετοχή χορωδιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μεγάλη επιτυχία είχε η συμμετοχή μας στην Νάουσα όπου η χορωδία μας παρουσίασε το έργο του Μάριου Τόκα “ Θεογεννήτωρ Μαρία”.

Γενικά, τα χορευτικά μας συγκροτήματα αλλά και η χορωδία μας συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις, που προσκαλούνται από άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς.

Ευχαριστούμε εσάς κύριε Γιώργο και την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ που προβάλλεται το έργο και τις προσπάθειές μας για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τηλέφωνο 6981769574 Μανωλοπούλου Ευδοξία

Ε mail polvergin@gmail.com

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟ Γουρουνοχαρά, Ρογκάτσια.

ΜΑΡΤΙΟΣ Χελιδόνα.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΛΑΖΑΡΟΥ Λαζαρίνες.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ Ετήσια πεζοπορία στο βουνό( προσφορά παραδοσιακής φασολάδας)

Αγώνας δρόμου των Ανακτόρων.

26 ΙΟΥΛΙΟΥ Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής