breaking news Νέο

Νικόλας Φαραντούρης : «Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε από μία περίοδο εσωστρέφειας, την αφήνει πίσω του και οι παρεμβάσεις μας δείχνουν ότι ο κόσμος μπορεί να μας εμπιστευτεί»

Νικόλας Φαραντούρης : «Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε από μία περίοδο εσωστρέφειας, την αφήνει πίσω του και οι παρεμβάσεις μας δείχνουν ότι ο κόσμος μπορεί να μας εμπιστευτεί»

Με αφορμή την περιοδεία του στην Ημαθία, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιος ευρωβουλευτής και πανεπιστημιακός, Νικόλας Φαραντούρης, παραχώρησε τηλεφωνική συνέντευξη στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» (ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8) του Αλέκου Χατζηκώστα, την Παρασκευή 29/3/2024.

Ξεκινώντας με αφορμή τις εις βάρος του αναφορές του πρωθυπουργού, τόνισε:

«Ο πρωθυπουργός στη Βουλή είπε ότι ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται την ευρωπαία εισαγγελέα για να ρίξει την κυβέρνηση. Το προκαλώ  ν α διαβάσει τι ακριβώς προβλέπει το ευρωπαϊκό δίκαιο, το ελληνικό δίκαιο και πως ακριβώς λειτουργούν τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη και η Ε.Ε. Η εισαγγελική έρευνα σε όλες τις χώρες μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις και παραιτήσεις σε κυβερνήσεις που προσπαθούν να κουκουλώσουν σκάνδαλα και εγκλήματα. Η εισαγγελική και η δικαστική έρευνα δεν είναι η μόνη που μπορεί να οδηγήσει στην πτώση μιας κυβέρνησης και στην προσφυγή στη λαϊκή εντολή. Ακόμη και η δημοσιογραφική έρευνα μπορεί να ρίξει μια κυβέρνηση που προσπαθεί να κουκουλώσει σκάνδαλα και εγκλήματα. Υπενθυμίζω τις περιπτώσεις Σαρκοζί και Σιράκ στη Γαλλία ή π.χ το νεαρό πρωθυπουργός της Αυστρία. Όχι τώρα που μιλάμε για διαρροή προσωπικών δεδομένων, για παρακολουθήσεις, για ζητήματα που αφορούν παρακώλυση της έρευνας στο έγκλημα των Τεμπών και για διολίσθηση καθημερινή τω θεσμών. Θα έπρεπε ήδη να έχει υποβάλει την παραίτησή του όσο νωπή και αν είναι η λαϊκή εντολή. Σεβόμαστε το δημοκρατικό αποτέλεσμα των εκλογών. Δεν σημαίνει όμως ότι αποτελεί κολυμβήθρα του Σιλωάμ για σκάνδαλα και εγκλήματα. Ούτε πρέπει να σιωπούμε στην καθημερινή Συνταγματική διολίσθηση».

Σχολιάζοντας τις παραιτήσεις υπουργών, γιατί «έκαναν παρέα με τον κ. Μαρινάκη», σημείωσε :

«Όχι δεν έκαναν παρέα με το Μαρινάκη. Ανακάλυψε συμφέροντα οικονομικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος επί σειρά ετών χαίρει ουσιαστικής ασυλίας   επικοινωνιακής και μιντιακής. Γνωρίζουμε τον εναγκαλισμός του με συγκεκριμένες επιχειρηματικές οικογένειες.  Ποιοι σε πολεμούν κ. πρωθυπουργέ. Η ευρωπαϊκή επιτροπή, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η ευρωπαία εισαγγελέας; Εδώ κάτι σάπιο υπάρχει . Δεν παραιτήθηκαν γιατί είχαν σχέσεις κοινωνικές, οι πιο στενοί του συνεργάτες χαριεντίζονταν με τα συμφέροντα που υποτίθεται τον πολεμούν. Είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Οι πιο στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού ελέγχονται πανταχόθεν. Το περιβάλλον αγγίζει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι. Μονταζιέρα παντού, μέχρι και στην δική μου δήλωση.»

Αν είναι έτσι, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν «τραβά»; Και αυτό που έχει μείνει, τι σχέση έχει με την αριστερά;

«Είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο μπροστάρης του δημοκρατικού τόξου. Δεν βλέπω κάποιο άλλο κόμμα να έχει τα εχέγγυα να οδηγήσει τις εξελίξεις του δημοκρατικού – προοδευτικού χώρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε από  μία περίοδο εσωστρέφειας, την αφήνει πίσω του και οι παρεμβάσεις μας δείχνουν ότι ο κόσμος μπορεί να μας εμπιστευτεί. Ανοίξαμε τη αυλαία των ευρωκελογών παρουσιάζοντας το πρόγραμμα μας για την οικονομία, τη ενέργεια, την ακρίβεια, το κόστος ζωής, φορολογία και μετά από δύο μέρες παρουσιάσαμε και το ευρωπαϊκό μας πρόγραμμα. Για τη κοινή αμυντική πολιτική, για την κοινή εξωτερική πολιτική που δεν υπάρχει , για τη διαφάνεια, για το κράτος δικαίου, περιβάλλον κ.α. Η κυβέρνηση άνοιξε τη αυλαία του με διαρροή προσωπικών δεδομένων. Ποιος σέβεται τους πολίτες; Ποιος βλέπει το μέλλον του τόπου με μεγαλύτερη σοβαρότητα και ειλικρίνεια. Είμαστε εδώ με τα λάθη, τις παραλήψεις, τις ολιγωρίες μας και το παλεύουμε έντιμα, σοβαρά , με επάρκεια και ζητάμε ξανά την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.»

Στο ερώτημα γιατί ψήφισαν μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ από κοινού το 80% των ψηφισμάτων του ευρωκοινοβουλίου και πάνω από το 50% των νόμων στη ελληνικό κοινοβούλιο σημείωσε:

«Το ποσοστό αυτό αφορά τα κόμματα του ΕΛΚ και των σοσιαλδημοκρατών, όχι όμως του ΛΕΦΤ που ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν ψηφίσματα και οδηγίες που τις ψηφίσαμε και εμείς. Δεν σημαίνει ότι χάνουμε η αυτοτέλεια μας. Δεν πρέπει κανείς να απορρίπτει συλλήβδην ότι φέρνει ο άλλος. Στην πολιτική η εντιμότητα δεν πρέπει να νοθεύεται από τακτικισμούς και μικροπολιτική. Είμαστε σε απόλυτη σύγκρουση με πολιτικές αντιδραστικές που μας πηγαίνουν σε εποχές και πολιτικές που δεν θέλουμε να θυμηθούμε πια. Όποιος κυβερνά και θέλει να κυβερνήσει θα κάνει λάθη. Ιδίως όταν έχει να διαχειριστεί, τη μιζέρια, τη πτώχευση της χώρας όπως έγινε το 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήρθε να διαχειριστεί τις αμαρτίες όλου του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης και πάλι καλά που κράτησε τη χώρα όρθια. Έκανε λάθη, όμως οι προθέσεις μας και η πολιτεία μας ήταν πολύ κρυστάλλινες απ’ όλων αυτών των λιμοκοντόρων της εξουσίας. Που ήλθαν υποτίθεται με αριστεία και μας έχουν βυθίσει στην ανυποληψία.»

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, τόνισε :

«Τα κόμματα υπάρχουν για χάρη της κοινωνίας. Θέλουμε η κοινωνία να μας δώσει δύναμη. Το ποσοστό των βουλευτικών δεν μπορεί παρά να είναι το εφαλτήριο για να πάμε πιο πάνω. Γιατί θεωρούμε ότι έχουμε τα προσόντα, τα φόντα, τη επάρκεια την πολιτική βούληση, τη αξιοπρέπεια και τις δυνατότητες να κυβερνήσουμε καλύτερα. Από εκεί ξεκινάμε και διεκδικούμε κατά καλύτερο όχι για μας αλλά για τη κοινωνία.»


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής