breaking news Νέο

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ της ΠΚΜ στο επίκεντρο της συνεδρίασης

  • Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ της ΠΚΜ στο επίκεντρο της συνεδρίασης
  • Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ της ΠΚΜ στο επίκεντρο της συνεδρίασης
  • Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ της ΠΚΜ στο επίκεντρο της συνεδρίασης

Με το «καλημέρα» ανέβηκαν οι τόνοι στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας. Αιτία ήταν το μοναδικό θέμα της ειδικής συνεδρίασης, επί της κατάθεσης έκθεσης πεπραγμένων της Οικονομικής Επιτροπής Β' εξαμήνου έτους 2023, που προηγήθηκε της τακτικής συνεδρίασης.

Πρώτος πήρε τον λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «ΙΣΧΥΡΟΣ ΔΗΜΟΣ», Κώστας Παλουκίδης,  ο οποίος ψήφισε "λευκό", λόγω της απουσίας του από την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, καθώς το ίδιο πράξαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης στην συνεδρίαση που μετείχαν, όπως ανέφερε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ», Παναγιώτης Χατζησάββας, που καταψήφισε τα πεπραγμένα της Οικονομικης Επιτροπής, σημείωσε πως η λειτουργία της Επιτροπής και οι αποφάσεις της έχουν αντιλαϊκό χαρακτήρα (επιβολή χαρατσιών στους δημότες, αυξήσεις στα δημοτικά, αρδευτικά τέλη, υποστελέχωση, προσλήψεις με το σταγονόμετρο κ.α.). «Η πολιτική που εφαρμόζει η διοίκηση της παράταξης του κ. Βοργιαζίδη, συνεπικουρούμενη πυκνά  - συχνά και των άλλων παράταξεων, πλην της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ», κινείται στο στενό κορσέ των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας και αρκείται στα ψίχουλα που δίνουν οι κυβερνήσεις, δεν διεκδικεί πόρους που οι κυβερνήσεις παράνομα στερούν από τους δημότες», καλώντας το λαό της Βέροιας να διεκδικήσει όσα του αξίζουν.

Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης, οι βαριές εκφράσεις που αντάλλαξαν ο Δήμαρχος Βέροιας και ο επικεφαλής της παράταξης «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» Θεόφιλος Κορωνάς. Παίρνοντας το λόγο ο κ. Κορωνάς σημείωσε ότι: «Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε για πράγματα που δεν συμμετείχαμε, στην έγκριση των πεπραγμένων της Οικονομικής Επιτροπής, πόσο μάλλον για την απόφαση της "ντροπής" σε σχέση με το χρόνο που λήφθηκε και βιάστηκε η απερχόμενη διοίκηση να λάβει, για την αύξηση των δημοτικών τελών».  Ο χαρακτηρισμός εξόργισε το δήμαρχο Βέροιας αποκαλώντας τον κ. Κορωνά «αποστάτη της ντροπής»,  με τον κ. Κορωνά να αποκαλεί με τη σειρά του τον δήμαρχο ψεύτη και συκοφάντη. Πυροσβεστικά λειτούργησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας Γ. Μιχαηλίδης, επισημαίνοντας πως οι αποφάσεις από ένα συλλογικό όργανο, όπως είναι το δημοτικό συμβούλιο, δεν αποτελούν ντροπή, ζητώντας τον να ανακαλέσει.

Απαντώντας στον κ. Κορωνά, ως πρώην πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Στέλιος Ασλάνογλου, σημείωσε ότι υπάρχει εμμονή από την πλευρά Κορωνά για την αύξηση των δημοτικών τελών, αναφέροντας πως αυτά θα έπρεπε να εφαρμοστούν από την αρχή της χρονιάς  και καλώς πάρθηκε η απόφαση νωρίτερα και μάλιστα δεσμεύουν μια διοίκηση συνεχόμενη.

Τέλος ο κ. Βοργιαζίδης ενημέρωσε το Σώμα ότι η συγκεριμένη συνεδρίαση έπρεπε να γίνει μέχρι το τέλος του έτους, για λόγους πρακτικούς, καθώς τα αποτελέσματα έπρεπε να πάνε στη ΔΕΗ και να ενσωματωθούν τα δημοτικά τέλη στους λογαριασμούς.

Μετά την περαίωση της ειδικής συνεδρίασης ακολούθησε η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, ξεκινώντας με το δήμαρχο Βέροιας να ενημερώνει το Σώμα  για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία της Διαχειριστικης Επιτροπής για τα προγράμματα ΕΣΠΑ που θα …τρέξουν, εκφράζοντας παράλληλα τη δυσαρέσκειά του για την κατανομή των κονδυλίων, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Κληθήκαμε από την Διαχειριστική Επιτροπή του ΕΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να ενημερωθούμε για την εφαρμογή προγραμμάτων που θα τρέξουν. Ενημερωθήκαμε ότι θα ξεκινήσουν δύο προγράμματα σε μη αστικές περιοχές, με έμφαση στον τουρισμό και την αγροτική οικονομία και  θα αφορούν ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Αυτό το πρόγραμμα κατ' ουσίαν θα πιάσει όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας και πολλούς οικισμούς του Δήμου μας που θα μπορούσαν να μπουν σ' αυτή την κατηγορία (Βεργίνα, Παλατίτσια, Συκιά, Αγ. Βαρβάρα, Γεωργιανοί, Καστανιά, Κάτω Βέρμιο, Κουμαριά, Ράχη, Τριπόταμος, Φυτειά, Ριζώματα και Σφηκιά)», σημειώνοντας ότι τα λεφτά είναι πολύ συγκεκριμένα με το ότι αυτό συνεπάγεται.

Παράλληλα υπήρχε ενημέρωση για τις δράσεις του 2ου τετραμήνου του '24  και έχουν να κάνουν με το κοινωνικό κομμάτι και την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων και στάθηκε στην 3η ενότητα της συνάντησης, η οποία όπως τόνισε, δεν αφορούσε το δήμο Βέροιας και κανέναν από τους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, πλην 12, από τους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης.

«Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε ένα πρόγραμμα που λέγεται «Μητροπολιτικό Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» είναι εκτός ο Δήμος Βόλβης και ο Δήμος Χαλκηδόνας, οι πιο απομακρυσμένοι ανατολικά και δυτικά και για αυτούς τους 12 δήμους βρήκε το ποσό των 220 εκατομμυρίων, ένα μεγάλο πσσό, προκειμένου αυτοί οι δήμοι να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Οι υπόλοιποι δήμοι τι κάνουν; Βγήκε μια χρηματοδότηση 25 εκατομμυρίων ευρώ για 14 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, που αντιστοιχεί ένα ποσό 1,5 εκ. ευρώ ανά δήμο, πλην των Δήμων Σερρών και Κατερίνης, που έχουν πληθυσμό πάνω από 50.000 και θα πάρουν 5 εκατομμύρια. Στην Περιφερειακη Ενότητα Θεσσαλονίκης υπάρχουν τουλάχιστον 12 δήμοι μικρότεροι απο το Δήμο Βέροιας και αυτοί θα λάβουν 10 εκ. ευρώ, ενώ ο δήμος Βέροιας 1,5 εκατ. ευρώ και αναρωτιέμαι γιατί;», υπογραμμίζοντας ότι αυτά που αναφέρθηκε τονίστηκαν και τη συνάντηση, παρουσία του κ. Τζιτζικώστα και απάντηση δεν δόθηκε.«Ολοι οι δήμοι είμαστε ίσοι φαντάζομαι και δεν είναι κάτι διαφορετικό η Π.Ε. Θεσσαλονίκης από τη δική μας». Κλείνοντας ανέφερε ότι οι παρατηρήσεις αυτές είχαν γίνει προ μηνών και είχαν επισημανθεί στον κ. Τζιτζικώστα. «Δυστυχώς δεν έπραξεν ουδέν».

Ο επικεφαλής της παράταξης «ΙΣΧΥΡΟΣ ΔΗΜΟΣ» Κώστας Παλουκίδης  απαντώντας αρχικά στο δήμαρχο για αυτό που διερωτάται σημείωσε:  «Γιατί πολύ απλά κ. δήμαρχε δεν υπάρχουμε. Ωριμάσαμε εμείς κάποια έργα. Ζητήσαμε κάποια χρήματα και δεν τα πήραμε. Η Νάουσα πήρε τη Σχολή Αστυνομίας και την χρηματοδότηση για τα 3-5 Πηγάδια. Αποδείξτε ότι ζούμε και θα πάρουμε. Διερωτάστε για έναν περιφερειάρχη που διαπρέπει και είναι διεθνώς αναγνωρισμένος, με την καλύτερη τεχνική υπηρεσία στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εμείς τι;».

Ανταπαντώντας στον κ. Παλουκίδη ο  δήμαρχος είπε δεικτικά: «κ. Παλουκίδη φοράω γυαλιά από μικρός λόγω μυωπίας, η κομματική μυωπία είναι η χειρότερη».

Τη συνεδρίαση  απασχόλησε το τραγικό τροχαίο δυστύχημα στην Πατρίδα με τον κ. Χατζησάββα να τονίζει ότι υπάρχουν μεγάλες ευθύνες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη μη ολοκλήρωση της σύνδεσης του κάθετου άξονα Πατρίδα - Έδεσσα με την Εγνατία Οδό, που επιβαρύνει τις κυκλοφοριακές συνθήκες στην περιοχή και αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο των ατυχημάτων προτείνοντας να δημιουργηθεί μία πεζογέφυρα για την ασφαλή διέλευση των πεζών, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει, όπως είπε, και το θέμα των ασφαλών στάσεων των λεωφορείων. Παράλληλα σημείωσε το ίδιο ισχύει για την περιφερειακή οδό στη Βέροια, όπου η κίνηση είναι πολύ αυξημένη, με τους κατοίκους να αντιμετωπίζουν ανάλογους κινδύνους.

Η δημοτική σύμβουλος κ. Παπαδήνα από την πλευρά της σημείωσε ότι το ίδιο ισχύει και για το Μακροχώρι. «Πατρίδα και Μακροχώρι είναι δύο χωριά που δέχονται καθημερινά τη μεγαλύτερη κινηση και έχουν υπάρξει τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα. Θα πρέπει σαν δήμος να πάρουμε μέτρα. Θα προτείναμε σαμαράκια και κάποια φανάρια γιατί η σήμανση και οι διαβάσεις δεν αρκούν. Και φυσικά πρέπει να ολοκληρωθεί η διασύνδεση του κάθετου άξονα».

Ζητήματα καθημερινότητας απάσχολησαν για ακόμη μία φορά το Σώμα, με την αντιπολίτευση να θέτει ερωτήματα και τους αντιδήμαρχους να δίνουν τις απαντήσεις.

 

Εγκρίθηκε η προκήρυξη για την θέση του Συμπαρατάστη του Δημότη

Τους όρους της προκήρυξης για την πρόσληψη Συμπαραστάτη του Δημότη ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο της Βέροιας. Τα προσόντα που πρέπει να έχει ο υποψήφος για την θέση, είναι πτυχίο ΑΕΙ, εγνωσμένο κύρος και εμπειρία σε ανάλογη θέση.

Σε τοποθέτησή του για το θέμα, ο Κώστας Παλουκίδης τόνισε ότι είναι ένας σημαντικός θεσμός και δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Θανάση Αποστολόπουλου.

Ο κ. Κορωνάς από την πλευρά του είπε ότι ο υποψήφιος για την θέση δεν θα πρέπει να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος που δεν εκλέχτηκε, διαφωνόντας με την πρόταση Παλουκίδη.

Το επόμενο διάστημα θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες και στο ερχόμενο δημοτικό συμβούλιο θα γίνει η επιλογή.


Βοργιαζίδης
Κορωνάς-Βοργιαζίδης

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής