breaking news Νέο

30 εκ. ευρώ για πάρκα δίπλα στο νερό, ευκαιρία για τους Δήμους της Ημαθίας να αξιοποιήσουν το έντονο υδάτινο στοιχείο που διαθέτουν

30 εκ. ευρώ για πάρκα δίπλα στο νερό, ευκαιρία για τους Δήμους της Ημαθίας να αξιοποιήσουν το έντονο υδάτινο στοιχείο που διαθέτουν

Στην αξιοποίηση του υδάτινου στοιχείου που διαθέτει σε μεγάλο βαθμό η Ελλάδα αλλά και στη σύνδεσή του, λειτουργικά, με την κατοικημένη περιοχή της κάθε πόλης προχωρά το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με τη δράση που επεξεργάζεται το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα, όλοι οι δήμοι της χώρας θα μπορούν, μέσω του προγράμματος του ΕΣΠΑ «Δημιουργία πολυλειτουργικών πάρκων σε παραθαλάσσια, παραποτάμια, παραλίμνια και παραρεμάτια μέτωπα», να δώσουν και πάλι ζωή στις περιοχές τους που έχουν θάλασσα, ποτάμι, λίμνη ή ρέμα που βρίσκεται εντός του αστικού ιστού.

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα πρόγραμμα-ευκαιρία για τους Δήμους της Ημαθίας να αξιοποιήσουν το έντονο υδάτινο στοιχείο που διαθέτουν!

Η δράση, με αρχικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ, αναμένεται να προκηρυχθεί έως το τέλος Ιουνίου, ενώ η χρηματοδότηση θα διπλασιαστεί, καθώς ο χαρακτήρας του προγράμματος εντάσσεται στην κατηγορία των τεχνικών έργων εργολαβίας. Οι δικαιούχοι της δράσης, που θα είναι οι δήμοι, είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με το εκάστοτε δημοτικό λιμενικό ταμείο, θα επιδοτούνται 100%, με το μέγιστο ποσό να αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ. Στόχος της δράσης είναι η πραγματοποίηση παρεμβάσεων τόσο στις θάλασσες, στα ποτάμια και στις λίμνες, όσο και στον οδικό άξονα που τους διατρέχει και στους παράπλευρους άξονες, όπου εκεί βρίσκονται συνήθως επιχειρήσεις ή κτίρια. Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι μάλλον θα υπάρξει και τρίτο σχήμα δικαιούχων, που θα είναι ο δήμος και το αντίστοιχο επιμελητήριο, εάν και εφόσον εκδηλώσουν ενδιαφέρον πολλές επιχειρήσεις

Μια πρώτη γεύση για το βασικό σκελετό του προγράμματος είχε δοθεί λίγο πριν από το Πάσχα, στο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, με το ενδιαφέρον να είναι έντονο, καθώς οι περισσότεροι δήμοι θεωρούν ότι, πέραν της ανανέωσης που θα δώσει στην κάθε περιοχή, θα αναπτυχθεί ένας δημόσιος χώρος, που θα προσελκύσει ακόμη και τουρίστες.

Το επενδυτικό πρόγραμμα που προωθείται από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει εκδηλωθεί η επιθυμία συμμετοχής στο πρόγραμμα από τις πόλεις των Τρικάλων, της Λάρισας, του Ρεθύμνου, των Ιωαννίνων, της Λιβαδειάς και της Άρτας.

Ο κάθε δικαιούχος θα μπορεί να υποβάλει μόνο μια πρόταση χρηματοδότησης στο πολυαναμενόμενο πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση ότι στο δήμο υπάρχει υποβάθμιση στο περιβάλλον της παράκτιας/παρόχθιας περιοχής του και ότι δεν συνδέονται οι δραστηριότητες που εξυπηρετούν τις θαλάσσιες μεταφορές με τις δραστηριότητες της πόλης. Αντιστοίχως από τις παρεμβάσεις θα πρέπει να προκύπτει η δημιουργία ενός οργανωμένου δικτύου των δημόσιων χώρων, βάσει του οποίου θα βελτιώνονται οι υποδομές για την υποδοχή επισκεπτών και η επικοινωνία με την πόλη, θα υποστηρίζονται οι αρχές βιώσιμης ανάπτυξης, θα αναδεικνύονται οι οικολογικές αξίες της περιοχής, θα αυξάνονται οι θέσεις εργασίας (μερικής ή πλήρους απασχόλησης), ενώ θα περιλαμβάνονται και καινοτόμες εφαρμογές/τεχνολογίες.

Οι παρεμβάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν παραπλεύρως του άξονα ανάπλασης (αστικό μέτωπο) είναι οι εξής:

-Πεζοδρομήσεις δίκτυα ποδηλατοδρόμων

-Οικοδομικές εργασίες ανάδειξης των όψεων των ιστορικών κτιρίων

-Αποψίλωση-αφαίρεση αντιαισθητικών στοιχείων, όπως είναι οι πολλές εμπορικές πινακίδες στις τουριστικές περιοχές

-Καθαίρεση τεχνικών σκιάστρων στους υπαίθριους χώρους των τραπεζοκαθισμάτων, π.χ τέντες οι οποίες μπορούν να αντικατασταθούν από φυσικά σκίαστρα (πέργκολες φυτεύσεις) ή από ομοιόμορφες τέντε, ώστε να μην παρεμποδίζεται η επαφή με τη θάλασσα, το ποτάμι ή με τη λίμνη

-Διαχωρισμός των χώρων των τραπεζοκαθισμάτων και του υπόλοιπου χώρου που είναι για το κοινό με νησίδες πρασίνου, ζαρντινιέρες κ.ά

-Παρεμβάσεις περιορισμού της παράνομης στάθμευσης

-Ενέργειες για τη βιοκλιματική αναβάθμιση της περιοχής π.χ. επίστρωση με ψυχρά υλικά, δενδροφυτεύσεις κ.ά

-Δημιουργία σιντριβανιών ή ροών ύδατος

Να σημειωθεί ότι η παρέμβαση για να αναδειχθεί μια κοινή ταυτότητα στις επιχειρήσεις παραπλεύρως του άξονα είναι ακόμη υπό συζήτηση στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Το μεγαλύτερο βάρος της παρέμβασης όμως σύμφωνα με τη δράση, θα αφορά περιοχές που κοντά τους βρίσκεται η θάλασσα, το ποτάμι, η λίμνη ή το ρέμα. Οι εργασίες ανάπλασης μπορεί να περιλαμβάνουν συνδυασμό ή το σύνολο των παρακάτω δράσεων:

-Δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων

-Ξύλινες προβλήτες

-Γεφύρωση όχθων ποταμών με πεζογέφυρες, που θα αποκαθιστούν την κυκλοφορία των πεζών

-Υπαίθριοι ανοιχτοί χώροι. Κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι οι χώροι θα πρέπει να διαθέτουν συγκεκριμένη χρήση. Χώροι συνάθροισης κοινού που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν πολιτιστικές ή άλλες εκδηλώσεις, θεματικά πάρκα, χώρους εξυπηρέτησης των λουόμενων κ.ά

-Εγκαταστάσεις ύδρευσης και άρδευσης

-Ανάδειξη αρχαιολογικών στοιχείων

-Αθλητικές εγκαταστάσεις

Για να υλοποιηθούν όλες οι παραπάνω ενέργειες θα πρέπει το αποτέλεσμά τους να αναβαθμίζει οικολογικά και περιβαλλοντικά την περιοχή.

Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχει έντονος φωτισμός σε όλο το μήκος των παρεμβάσεων, ώστε να ενθαρρύνονται τόσο οι κάτοικοι, όσο και οι τουρίστες να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους στα νέα πολυλειτουργικά πάρκα που θα δημιουργηθούν.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής