breaking news Νέο

Δ.Σ. Βέροιας : Παραχώρηση της πλατείας Ωρολογίου για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία εν μέσω αντεγκλίσεων

  • Δ.Σ. Βέροιας : Παραχώρηση της πλατείας Ωρολογίου για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία εν μέσω αντεγκλίσεων
  • Δ.Σ. Βέροιας : Παραχώρηση της πλατείας Ωρολογίου για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία εν μέσω αντεγκλίσεων
  • Δ.Σ. Βέροιας : Παραχώρηση της πλατείας Ωρολογίου για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία εν μέσω αντεγκλίσεων
  • Δ.Σ. Βέροιας : Παραχώρηση της πλατείας Ωρολογίου για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία εν μέσω αντεγκλίσεων

Στα γαλανόλευκα θα ντυθεί αύριο Τετάρτη, 6 Ιουνίου, η πόλη της Βέροιας, καθώς πρόκειται να πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο για την ελληνικότητα του όρου «Μακεδονία», το οποίο και θα έχει ως τόπο διαμαρτυρίας την πλατεία Ωρολογίου, στις 19.00 το απόγευμα.

Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, σε χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή του στις 14.30, όπου και αποφασίσθηκε με την αρχή της πλειοψηφίας η παραχώρηση της πλατείας Ωρολογίου στην «Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας» για τη διοργάνωσή του συλλαλητηρίου.

Τα έξοδα, δε, του συλλαλητηρίου (περίπου 500 ευρώ) θα βαραίνουν τον Πολιτιστικό Αθλητικό Σύλλογο Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς», ο οποίος και ανέλαβε τη δαπάνη αυτή, παρακάμπτοντας τις ενστάσεις που υπήρξαν στην αίθουσα, για χρηματοδότηση της εκδήλωσης από το Δήμο Βέροιας.

 

Οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του εν λόγω θέματος, ο κ. Μπέκης υπήρξε σφόδρα αντίθετος στην παραχώρηση της πλατείας Ωρολογίου. Και αυτό γιατί - όπως υποστήριξε – «μέσα σ’ αυτούς τους κύκλους υπάρχουν άνθρωποι, που μήνυσαν κυβερνητικά στελέχη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, επειδή αυτοί που ζητάνε την παραχώρηση της πλατείας Ωρολογίου - η Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα του όρου της «Μακεδονίας» - δεν είναι κάτοικοι της Βέροιας, που ξέρουμε τι απόψεις έχουν, στη συγκέντρωση μπορεί να έρθουν χρυσαυγίτες και φασίστες και να γίνει αντισυγκέντρωση». Ο ίδιος σημείωσε ακόμα πως «στιγματίζεται η πόλη από το συλλαλητήριο».

Σε εντελώς αντίθετη γραμμή πλεύσης υπήρξε η τοποθέτηση και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, του κ. Αντώνη Καγκελίδη, ο οποίος επεσήμανε ότι και σ' άλλες πόλεις της Μακεδονίας πρόκειται να διοργανωθούν την 6η Ιουνίου συλλαλητήρια γι' αυτόν το σκοπό, αναλαμβάνοντας ο σύλλογος της Πατρίδας επιπλέον και το ποσόν των 500 Ε, που αφορούν στην κάλυψη των εξόδων για τη διοργάνωση της λαϊκής αυτής συγκέντρωσης.

Μάλιστα, ο κ. Καγκελίδης διατύπωσε την άποψη πως το συγκεκριμένο συλλαλητήριο θα έπρεπε να γίνει στη Βεργίνα, προκειμένου - όπως είπε - «να δώσουμε ένα άλλο στίγμα».

Ο Θεόφιλος Κορωνάς από την πλευρά του τόνισε πως «οι πλατείες ανήκουν στους πολίτες. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να διευκολύνουμε τους πολίτες. Δεν έχουμε μάθει να διαφωνούμε. Πρέπει να εξασφαλίζεται η δυνατότητα έκφρασης σε όλους τους πολίτες. Συνεπώς, είμαι θετικός στο να παραχωρηθεί η πλατεία Ωρολογίου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι, αν ακουσθεί κάτι ακραίο, το υιοθετώ. Αλλά πιστεύω να μην ξεφύγει κάτι από κάποιους. Θεωρώ ότι όλα θα πάνε καλά».

Με τα λεγόμενα του Θεόφιλου Κορωνά στάθηκε σύμφωνος και ο Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου. «Αν ακόμα διαφωνεί ή συμφωνεί κάποιος, η πλατεία θα πρέπει να παραχωρείται. Τάσσομαι υπέρ της παραχώρησης της πλατείας Ωρολογίου, με τον όρο να διασφαλίζεται η δημοκρατική ομαλότητα και να μην παρεισφρύσουν στη συγκέντρωση μπαχαλάκηδες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης από τη μεριά του συντάχθηκε τόσο με την άποψη του Θεόφιλου Κορωνά, όσο και με αυτήν του Τηλέμαχου Χατζηαθανασίου, αναφέροντας επιπροσθέτως πως «το αν παρεισφρύσουν ακραία στοιχεία στη συγκέντρωση, αυτό είναι κάτι το οποίο ας το διαφυλάξει η αστυνομία».

Σύμφωνος με την παραχώρηση της πλατείας Ωρολογίου υπήρξε ο Γιώργος Ορφανίδης, όχι όμως και με τη χρηματοδότηση από πλευράς του Δήμου για τη διοργάνωση της λαϊκής συγκέντρωσης.

Ο Γιώργος Γουλτίδης, αφού πρώτα υπογράμμισε πως «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική και όχι της Βαρντάσκα και του Ίλιντεν, διότι έτσι είναι εκ του πονηρού», έριξε μομφή προς στην ΚΕΔΕ, η οποία - όπως είπε - θα πρέπει να μπει μπροστά.

Ο Θανάσης Αποστολόπουλος έδειξε να καλύπτεται από τους προλαλήσαντες και δη από τον Τηλέμαχο Χ"αθανασίου, σημειώνοντας ότι : «Εδώ πρόκειται για ένα εθνικό θέμα. Η Βέροια δεν μπορεί να λείψει από ένα τέτοιο γεγονός. Εγώ τάσσομαι υπέρ της διοργάνωσης του συλλαλητηρίου και υπέρ της διοργάνωσής του από το Δήμο Βέροιας. Αρκεί να μην υπάρχουν ακραίες φωνές και εντάσεις και με αυθόρμητη συμμετοχή του κόσμου». Ο ίδιος ακόμα στάθηκε σύμφωνος με τον Αντώνη Καγκελίδη στο ότι το συλλαλητήριο θα έπρεπε να γίνει στη Βεργίνα.

Τέλος, ο Ζήσης Πατσίκας ανέφερε πως «θα περίμενα μια πιο στιβαρή στάση από το Δήμο σ' ένα τέτοιο ζήτημα». Και τάχθηκε υπέρ της απόφασης και της μαζικής συμμετοχής, όπως και υπέρ της πρότασης του Αντώνη Καγκελίδη, το συλλαλητήριο να γίνει στη Βεργίνα.

Στη δευτερολογία του ο Νίκος Μπέκης ξεκαθάρισε ότι «θεωρώ ότι είμαι πατριώτης μέχρι το κόκαλο και όχι πατριδοκάπηλος. Και ότι είναι ζήτημα αρχής και όχι οικονομικό, η έγκριση δαπάνης και πίστωσης για τη διοργάνωση λαϊκής συγκέντρωσης για τη Μακεδονία από πλευράς Δήμου».

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε ο Νίκος Μπέκης τάχθηκε κατά της απόφασης, απείχε ο Αντώνης Μαρκούλης, ενώ απουσίασαν οι Πέτρος Τσαπαρόπουλος, Γιάννης Παπαγιάννης, Κώστας Καραπαναγιωτίδης και Γιώργος Μελιόπουλος.

Να αναφερθεί ότι – σύμφωνα με το εισηγητικό – το κατεπείγον της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης συνίστατο στο ότι με το από 4-6-2018 αίτημά της η Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας ζητούσε την παραχώρηση της πλατείας Ωρολογίου για την πραγματοποίηση ανοιχτής συγκέντρωσης την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018.

 

Δυναμικά συλλαλητήρια σ' όλη τη χώρα αύριο

Υπενθυμίζεται ότι προγραμματίζονται συγκεντρώσεις σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας (Έδεσσα, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδάς, Νέα Μουδανιά, Πέλλα, Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαϊδα, Κατερίνη και Βέροια, με τη χθεσινή απόφαση που ελήφθη από το Δ.Σ. της πόλης), ενώ να βγουν στους δρόμους ετοιμάζονται και οι κάτοικοι σε Λάρισα, Θήβα και Ιωάννινα, καθώς και εκεί οργανώνονται δυναμικές διαμαρτυρίες κατά της εκχώρησης του ονόματος Μακεδονία. Απλοί πολίτες, εκπρόσωποι σωματείων, πολιτιστικοί σύλλογοι και επιμελητήρια έχουν μπει στη μάχη της διοργάνωσης και κινητοποιούν τα μέλη τους για την αυριανή μέρα.

 

Η επιτροπή αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας

Τέλος, τα ονόματα και οι ιδιότητες των μελών της Επιτροπής Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, όπως αυτή συστάθηκε από τα δύο συντονιστικά των μεγαλειωδών συλλαλητηρίων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα είναι :

Όθων Ιακωβίδης: Επικεφαλής της Κίνησης «Θερμαϊκός Ώρα Μηδέν».

Μιχαήλ Πατσίκας: Μέλος του International Hellenic Association (IHA)

Νίνα Γκατζούλη: Συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου

Δημήτρης Φιλιππίδης: Πρόεδρος Παμμακεδονικής ΗΠΑ

Ειρήνη Λεονάρδου: Μέλος

Μίλτος Γκοτζαγκερίδης: Μέλος

Γιάννης Αθανασιάδης: Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος

Λεωνίδας Κουμάκης: Μέλος του International Hellenic Association (IHA)

Θεόδωρος Χαλκιόπουλος: Εκπρόσωπος Ορθόδοξων Χριστιανικών Σωματείων

 

-του Παύλου Τουτουντζίδη


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής