breaking news Νέο

Πρωτοπορεί στη διαχείριση βιοαποβλήτων ο δήμος Βέροιας και την επεκτείνει σε εστίαση και νοικοκυριά

  • Πρωτοπορεί στη διαχείριση βιοαποβλήτων ο δήμος Βέροιας και την επεκτείνει σε εστίαση και νοικοκυριά
  • Πρωτοπορεί στη διαχείριση βιοαποβλήτων ο δήμος Βέροιας και την επεκτείνει σε εστίαση και νοικοκυριά
  • Πρωτοπορεί στη διαχείριση βιοαποβλήτων ο δήμος Βέροιας και την επεκτείνει σε εστίαση και νοικοκυριά

Εντυπωσιάζουν οι επιδόσεις του δήμου Βέροιας στη διαχείριση των βιοαποβλήτων: συνολικά 6,82 τόνοι από αυτά συλλέχθηκαν τους δύο πρώτους μήνες του 2024 από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και τη λαϊκή αγορά της Βέροιας.

Η δημοτική αρχή ολοκλήρωσε τον διάλογο με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ που βρίσκονται εντός της Βέροιας καθώς επίσης όλων των καταστημάτων οπωροκηπευτικών της πόλης. Σκοπός των συναντήσεων ήταν η διερεύνηση των αναμενόμενων ποσοτήτων ώστε να τοποθετηθεί ο κατάλληλος κάδος στο σημείο τοποθέτησής του ώστε να μη δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα (είτε στην περιοχή είτε στο κατάστημα) και να ληφθεί μέριμνα για την προσθήκη κλειδαριάς όπου αυτή είναι απαραίτητη. Τις προσεχείς ημέρες θα τοποθετηθούν κάδοι σε όλα τα προαναφερόμενα καταστήματα.

Τον Μάρτιο πρόκειται να τοποθετηθούν καφέ κάδοι στα Στρατόπεδα της Βέροιας, το Νοσοκομείο, στους Βρεφονηπιακούς σταθμούς καθώς επίσης σε ιδρύματα και δομές του δήμου.

«Μετά από την επεξεργασία των δεδομένων που θα προκύψουν από τις συναντήσεις με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης θα τοποθετηθούν κάδοι σε κατάλληλα σημεία της πόλης για τη συλλογή των βιοαποβλήτων τους. Σε επόμενο στάδιο θα τοποθετηθούν κάδοι πιλοτικά σε οικοδομές για τη συμμετοχή και των κατοίκων της Βέροιας», επισήμανε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Περιβάλλοντος Βασίλης Παπαδόπουλος.

Ήδη ο δήμος Βέροιας παρέλαβε έξι μεγασάκους κομπόστ προερχόμενο από οργανικό κλάσμα, σφραγίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ανταποδοτικότητα και τη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων που απαντά στις απαιτήσεις της κυκλικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Παπαδόπουλο Βασίλη, η μέχρι σήμερα προσπάθεια και η συνεργασία μεταξύ πολιτών και υπηρεσιών του δήμου κρίνεται ικανοποιητική.

Η προσπάθεια συνεχίζεται με ακόμη περισσότερες δράσεις, με στόχο τη συλλογή ακόμη μεγαλύτερης ποσότητας του κλάσματος των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων που εμπεριέχονται στους πράσινους κάδους.

Ο δήμος Βέροιας, αντιλαμβανόμενος τη μεγάλη ποσότητα των βιοαποβλήτων στα αστικά στερεά απόβλητα, προέβη πριν το 2017 με δικά του έξοδα πριν το 2017 στην προμήθεια 300 ατομικών κάδων οικιακής κομποστοποίησης, χωρητικότητας 300 λίτρων.

Το 2017 ξεκίνησε η διάθεση των κάδων οικιακής κομποστοποίησης στους πολίτες με οδηγίες για τη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων.

Παράλληλα ο δήμος χρησιμοποίησε για τη συλλογή των οργανικών αποβλήτων του ένα ανοικτού τύπου όχημα (τύπου βάρκας) χωρητικότητας 4 κυβικών μέτρων, το οποίο είχε προμηθευτεί από το Πράσινο Ταμείο στο παρελθόν.

Το 2019 ο δήμος Βέροιας προέβη στην προμήθεια καφέ κάδων χωρητικότητας 120 λίτρων και 15 λίτρων. Οι κάδοι αυτοί χρησιμοποιήθηκαν για τη συλλογή των βιοαποβλήτων από συγκεκριμένα σημεία, όπως η Λαϊκή Αγορά Βέροιας.

Τα βιοαπόβλητα που συλλέχθηκαν οδηγήθηκαν σε αδειοδοτημένη μονάδα διαχείρισης βιοαποβλήτων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία διαχείρισης στερεών μη επικίνδυνων αποβλήτων.

Το 2022 η δημοτική αρχή παρέλαβε 1.264 καφέ κάδους χωρητικότητας 240 λίτρων και 67 καφέ κάδους χωρητικότητας 660 λίτρων. Επίσης παρέλαβε δύο οχήματα αποκομιδής βιοαποβλήτων, ένα μικρό όχημα (6 κυβικών μέτρων) και ένα μεγάλο όχημα (12 κυβικών μέτρων), τα οποία εφοδιάστηκαν με τις απαιτούμενες άδειες κυκλοφορίας στις αρχές του 2023.

Η προμήθεια αυτή έγινε σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας ενώ η χρηματοδότηση ήταν από το Ταμείο Συνοχής.

Από τον Μάρτιο του 2023 ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή συλλογής βιοαποβλήτων από τη Λαϊκή Αγοράς Βέροιας, με την τοποθέτηση 15 – 20 καφέ κάδων χωρητικότητας 240 λίτρων.

Η συνολική ποσότητα των συλλεχθέντων βιοαποβλήτων το 2023 ανέρχεται σε 21,5 τόνους.

Το σύνολο των βιοαποβλήτων οδηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της BIOSOLIDS η οποία είναι αδειοδοτημένη για διαχείριση μεταξύ άλλων και αυτών των αποβλήτων και βρίσκονται στη Σκύδρα του νομού Πέλλας.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής